NRK Meny
Normal

Reagerer på flytting av demente fra sykehjem til omsorgsbolig

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet synes ikke satsingen på omsorgsboliger i stedet for sykehjem i Tana høresriktig ut. Hun forklarer at demente ofte tåler endringer dårlig, og spesielt dersom endringene er til det verre.

Demens

Demenssyke Ragnhild ble flyttet til omsorgsbolig, men fikk tilbake institusjonsplassen sin etter ordre fra Fylkesmannen i Finnmark.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

I forrige uke skrev NRK om demenssyke Ragnhild som ble flyttet fra sykehjem til omsorgsbolig. De pårørende klaget det inn, og fikk støtte av Fylkesmannen i Finnmark, som konkluderer med at tilbudet kommunen gir verken er verdig eller forsvarlig.

Statssekretæren i Helse- og omsorgsdepartementet Anne Grethe Erlandsen er enig i at flyttingen av pasienter med demens fra sykehjem i Polmak og Austertana til omsorgsboliger på Tana bru er en merkelig ordning.

– Det høres ikke riktig ut, sier hun.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Statssekretæren i Helse og omsorgsdepartementet Anne Grethe Erlandsen sier det er en vanskelig ordning.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB sAanpix

Merkelig vurdering

Fylkesmannen påla i forrige uke kommunen å gi Ragnhild tilbake institusjonsplassen hun hadde tidligere, men måtte fastslå at minst en av pasientene ikke har et forsvarlig tilbud.

Tana kommune har satset på omsorgsboliger i stedet for sykehjem.

Erlandsen syns dette virker merkelig.

– Jeg må si at jeg synes det høres vanskelig ut. Jeg tror at demente som ikke har vært på institusjon kan få et godt tilbud i en omsorgsbolig, men jeg tror det er vanskelig for en dement som i utgangspunktet har vært på sykehjem å flytte over til omsorgsbolig hvis det ikke er samme nivå eller bedre nivå der. Dette er folk som tåler endringer dårlig, sier hun.

Blir sykere

Flyttingen av beboere ved Polmak og Austertana sykehjem har skapt mange reaksjoner. Mange pårørende reagerer på tilbudet deres nære får.

Erlandsen understreker at det er kommunenes plikt å levere forsvarlige tjenester, og syns man bør trå forsiktig når man flytter denne pasientgruppen.

– Da skal man være utrolig varsomme med å legge frem et tilbud med lavere kvalitet. Jeg tror det er riktig å tenke at her vil denne gruppen over tid trenge bedre og høyere kvalitet fordi de blir sykere, sier Erlandsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ble flyttet fra sykehjem til omsorgsbolig

Pårørende til Ragnhild, Mona Lill Jessen, er veldig glade for støtten de får fra Fylkesmannen.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

– Pårørende kan ikke på pålegges ansvar

Flere pårørende reagerer på hvor mye ansvar de må ta i forhold til praktiske ting for at pasientene skal ha det bra. Ifølge Erlandsen kan ikke pårørende pålegges ansvar.

– Det at en som er dement og som har hatt et tilbud i form av en sykehjemsplass vil jo ikke selv kunne nyttegjøre seg vil jeg tro, og kunne administrere egne ressurser. Da må kommunen inn og hjelpe til med det, og det tror jeg ikke man kan pålegge de pårørende, sier hun.