NRK Meny
Normal

Reagerer på at barna fikk stå og se på dødsbrann

Foreldre reagerer kraftig på at barna i barnehagen fikk se brannen i nabohuset, hvor én person omkom.

Montasje bolighus etter brann, person som kommenterer

Vibeke Persdatter Kulsvehagen sier datteren er svært engstelig for brann etter hun fra barnehagen fikk se redningsarbeidet i forbindelse med en dødsbrann.

Foto: Arild D. Moe / NRK

En av de er Vibeke Persdatter Kulsvehagen, som er mor til ei fem år gammel jente.

– Jeg syns det er helt forferdelig. Det er normal folkeskikk å trekke seg unna slike situasjoner, sier hun.

Fikk lite informasjon

Da hun kom i barnehagen i bygda Senjahopen på Senja for å hente datteren mandag ettermiddag, fikk hun rede på at barna hadde sett det som foregikk ved nabohuset, der en mann ble funnet omkommet etter en brann.

– Vi fikk egentlig veldig lite informasjon da vi hentet barna. Jeg fikk beskjed om at de hadde sett på det som foregikk ved barnehagen. Jeg trodde først de var ute, men skjønte senere at de så på fra det eneste rommet hvor man kan se nabohuset.

Der skal barna ha sett at noe ble båret ut av huset.

– Å la barn i alderen 3–5 år se på noe sånt er svært kritikkverdig. Jeg syns de har håndtert dette dårlig, fortsetter hun.

Barnehagen fortalte ikke barna at det var noen som var død.

– Det var det jeg som fortalte henne. Med tanke på det hun hadde sett syns jeg det er bedre at hun fikk vite det av meg, enn at hun skulle få informasjonen på bygda, sier moren.

Fikk sterk reaksjon

– Datteren min fikk seg en real knekk da hun kom hjem. Hun gråt mye, var veldig redd. Hun hadde en sterk reaksjon, forteller Vibeke Persdatter Kulsvehagen.

Familien tok på eget initiativ kontakt med folk de kjenner og fikk besøk av en sykepleier som jobber i kommunens kriseteam.

– Jeg tror dette er noe som kan sitte i ungene veldig lenge. Det er traumatisk nok å høre om det, enda verre å se det. Jeg frykter at min datter kommer til å være redd for brann i lang tid.

– Har taklet saken på en utmerket måte

– Det er naturlig at barn lurer på hva som skjer når det kommer brannbiler og ambulanser med sirener. Etter vår oppfatning er det best å fortelle barn hva som skjer, fortelle de fakta. Barna fikk ei fornuftig orientering og ble tatt godt vare på, og foreldrene ble informert. Vi har også fulgt opp med fagpersoner dagen etter. Jeg syns våre folk har taklet saken på en utmerket måte. Det sier Tore Jan Gjerpe, rådmann i Berg kommune.

– Burde ikke de ansatte ha gjort mer for å skjerme barna mot det som skjedde?

– Etter hva jeg hører har både barn og foreldre fått tilbud om samtaler rundt hendelsen. Vi mener det er korrekt å informere om det som har skjedd. Jeg forstår at noen kan bli redd, sier rådmannen. Han forteller at barna var på et vanlig lekerom hvor man så huset.