NRK Meny
Normal

Reagerer etter at demenssyk bestemor gikk ut i -20 grader

Alta (NRK): På grunn av manglende sykehjemsplasser for eldre og pasienter med demens, føler flere familier seg utrygg på tilværelsen til deres eldre. Pårørendeaksjonen sier at de får mange henvendelser fra fortvilte familier over hele landet.

sykehjem illustrasjon

Flere steder mangler det sykehjemplass til eldre og demenssyke. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Frank May / NTB scanpix

– Det finnes ikke det tilbudet her i kommunen. De har ikke noen plasser til henne, sier Anita Sem Henriksen.

Hun og familien har to besteforeldre på midlertidige plasser på helsesenteret i Alta, da det ikke er flere ledige sykehjemsplasser i kommunen.

Gikk ut uten jakke tre ganger

Anita Sem Henriksen

Anita Sem Henriksen sier at de nesten bare går og venter på en telefon om at noe har skjedd igjen.

Foto: Anita Føleide

Bestemoren trenger en sykehjemsplass tilpasset demenssyke personer, men en slik plass har ikke kommunen å tilby.

– Hun skulle egentlig vært lagt inn på et psykiatrisk sykehjem, hvor det er mulighet til å for eksempel låse dørene slik at hun ikke går ut. Nå i romjulen så har det vært over 20 minus, og hun har vært ute og vandret i bare tøflene og uten jakke tre ganger. Dette skjer jo fordi de ikke har mulighet eller lov til å låse dørene hvis det ikke er en psykiatrisk boenhet, sier Henriksen.

Ikke bare enkelthistorier

Sem Henriksen er ikke den eneste familien som føler seg utrygg på tilværelsen til de eldre i familien.

Linda Birkenes i den frivillige foreningen for pårørende, Pårørendeaksjonen, får mange lignende henvendelser fra familier som ikke vet hva de skal gjøre for å bedre hverdagen for sine eldre.

– Ja, vi får dessverre mange henvendelser. Vi i Pårørendeaksjonen kan bare henvise videre når det gjelder konkrete saker for at de skal få hjelp, vi kan ikke gå inn i enkeltsaker. Dessverre er det ikke bare snakk om enkelthistorier, sier hun.

– Utbyggingen kom sent i gang

– Det er ingen ledige plasser i Alta kommune. Noen av dem som skulle hatt en heldøgns omsorgsplass på sykehjem får nå tilbud på korttidsplasser i kommunen, sier høyrepolitiker Oddveig Hammari.

Hun er leder for hovedutvalget for helse og sosial i kommunen.

– Hvorfor er det ikke flere plasser?

– Utbyggingen er kommet litt sent i gang. Vi holder på å planlegge et nytt omsorgssenter med sykehjemsplasser og omsorgsboliger ved siden av helsesenteret på sentrum, og det skulle vel kanskje vært planlagt allerede i forrige periode, sier Hammari.

– Ansvaret må flyttes oppover

Oddveid Hammari

Oddveig Hammari sier at utbyggingen av nytt omsorgssenter kom for sent i gang.

Foto: Anita Føleide
Pårørendeaksjonen linda birkenes

Linda Birkenes og Pårørendeaksjonen håper at staten vil ta ansvar og gi flere midler til kommunene.

Foto: NRK

– Det er så lett at kommunene skylder på staten og at staten skylder på kommunen. Vi ser også store forskjeller mellom kommunene, og det er forskjeller mellom hvert enkelt sykehjem, sier Birkenes.

Pårørendeaksjonen er lei av at politikere skylder på hverandre. De mener at kommuneøkonomi ligger til grunn for mangler innenfor eldreomsorgen over hele landet.

Nå ønsker Birkenes og foreningen at ansvaret skal flyttes oppover.

– Vi ønsker at staten vil ta ansvar slik at kommunene får nok midler. Det må gjerne være øremerkede midler til de behovene de enkelte trenger, at de skal få den samme hjelpen de trenger uavhengig av hvor en bor og av hvilket sykehjem og de er i, sier hun.

– Man sitter bare og venter på neste telefon

Igjen i Alta sitter familien Sem Henriksen og vet ikke når deres bestemor får mulighet til en fast og tilpasset bosituasjon.

Den midlertidige plassen uten tilstrekkelig tilrettelegging gjør at de føler seg utrygge.

– Spesielt nå i romjula når det er flere ganger at bestemor har gått ut derfra, så sitter man jo bare og venter på neste telefon, og frykter hva som kan komme til å skje neste gang. Og man tenker jo ofte det verste, så det har jo vært flaks at hun har blitt funnet i god tid før det har skjedd verre ting, sier Anita Sem Henriksen.