NRK Meny
Normal

Raskere svar på DNA-prøver etter voldtekt

Svartiden på DNA-prøver etter overgrep vil gå ned når Universitetet i Tromsø åpner sitt DNA-laboratorium i løpet av året.

DNA-analyse

I løpet av året kan trolig DNA-prøver etter overgrep analyseres i Tromsø.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

I dag må politiet i Norge vente i flere måneder på analyseresultat fra folkehelseinstituttet i voldtektssaker. De er de eneste som i dag analyserer biologiske spor i kriminalsaker.

Universitetet i Tromsø har selv bevilget fem millioner kroner til laboratoriet for å få det i drift i løpet av året.

Laben i Tromsø har stått klar siden 2010, men har manglet utstyr til fem millioner kroner for å koble dem til Kripos og til DNA-registeret. Nå har universitetet selv bidratt med disse pengene.

Prøver fra hele landet

I går skrev NRK om et privat laboratorium i Rogaland som ikke får lov til å analysere DNA-prøver i politisaker, til tross for at norsk politi er misfornøyd med å måtte vente i uker og måneder på biologiske undersøkelser.

Det viser en undersøkelse NRK har foretatt ved en rekke politidistrikt. En rekke politidistrikt mener ventetiden er uakseptabel, svært få er fornøyd.

– Når vi får åpnet laben i Tromsø vil vi kunne ta imot prøver fra hele landet. Vi må forvente at ventetiden vil gå ned i forhold til i dag, sier professor Lars Uhlin-Hansen ved UiT.

Nytt fagmiljø

I tillegg til å analysere prøver fra politiet, vil laboratoriet føre til økt forskningsvirksomhet og undervisning knyttet til rettsgenetikk.

– Det blir et større fagmiljø som hele landet vil nyte godt av, sier Uhlin-Hansen.

I en rapport som Justis- og politidepartementet fikk utarbeidet i 2009 gikk det klart fram at et DNA laboratorium i Tromsø vil sikre rettssikkerheten. Det er av og til behov for en second opinion, står det i rapporten som derfor anbefaler at laboratoriet i Tromsø blir fullverdig.

En separat, uavhengig vurdering fra et annet laboratorium blir sett på som viktig for rettssikkerheten.