NRK Meny
Normal

Rasfaren i Oksfjellet er økende: – Vi er spente på uværet

Målingene viser at steinmassene i Oksfjellet i Kåfjord i Nord-Troms nå beveger seg raskere enn før.

Evakuert gårdsbruk

Steinmassene i Oksfjellet beveger seg nå raskere enn før. Nå er bevegelsen på 5 cm i døgnet. Geologene er spente på hva nedbøren som kommer vil føre til.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Klokka 22.30 mandag kveld ble det observert steinsprang i Oksfjellet, og i etterkant beveger de ustabile massene seg raskere enn før.

Kan komme snart

Skredekspert i NVE, Lars Blikra, sier at statusen i fjellet er som før. Det vil si at massene er svært ustabile, og at raset kan komme snart.

– Det ser ut til at fjellet tåler en del bevegelse, men ting kan skje fort, jeg vil si at skredet er kommet nærmere, sier han til NRK.

– Det er vanskelig å si hvor mye fjellet tåler, men slik det er nå, så bygges det opp stress, og det kan slippe plutselig.

Spent på uværet

Ekspertene venter med en viss spenning på uværet som er i anmarsj.

– Det er jo meldt en del nedbør, og dette kan få konsekvenser. Dersom det kommer mye regn, vil hastigheten øke, og sannsynligheten for skred blir større. Blir det snø i fjellet, kan det føre til at det blir vanskeligere å foreta presise målinger. Vi tror jo at skredet skal gå snart, men å si akkurat når, det er ikke lett, sier Blikra.

Oksfjellet

Fjellet ved Holmen i Kåfjord står i fare for å rase ut. Gården under fjellet er evakuert.

Foto: Bernt Olsen / NRK

I midten av september ble området i Kåfjorddalen sperret av, og arbeidet med vollen som skulle fange opp steinsprang og ras, måtte avsluttes og arbeiderne trekkes ut.

Et gårdsbruk ble evakuert, og 200 geiter ble sendt til slakteri.