Hopp til innhold

Kulturlivet raser mot nedlegging av Introfondet

Lokale kunstnere reagerer sterkt på at Introfondet i Tromsø avsluttes. De har ikke troen på at et nytt kulturfond for hele fylket vil gjøre samme nytten for kulturlivet.

Kulturlivet raser mot Introfondet

Danser Mari Bø og andre lokale kunstnere reagerer på at Introfondet i Tromsø skal avsluttes.

Foto: Stina Grønbech

– Det er trist at de ikke har tatt til seg det som er blitt sagt av lokale kunstnere. Det er oss det gjelder, og da er det svært beklagelig at de ikke hører på våre erfaringer og ønsker. Jeg skjønner ikke hvordan det nye fondet skal klare å nå samme nivå som Introfondet, sier danser Mari Bø.

Mari Bø flyttet tilbake til Tromsø i 2012 etter å ha tatt en bachelorgrad i dans fra Norges Dansehøyskole i Oslo. I løpet av 2012/2013 begynte planleggingen av hennes første produksjon, og søknader ble sendt til ulike fond.

Hun fikk avslag hos samtlige fond, bortsett fra Intro. For Mari var Introfondet en inngangsport til yrkeslivet som kunstner, og hun synes det er synd at det ikke skal videreføres til fremtidige kunstnergenerasjoner.

– For meg har Intro Talent vært kjempeviktig. De har plukket opp unge talenter og gitt dem starthjelp, der lurer jeg på hva fylket har til planer. Har de ikke en lignende ordning, så mister vi mange unge lovende, forteller Bø.

Hun satte spesielt pris på at hun kunne sende inn søknaden i forveien, og at hun fikk tilbakemeldinger og forslag til forbedringer.

Tirsdag ble det bestemt at Troms fylkeskommune ikke lenger vil gi penger til kulturnæringsfondet Intro. I stedet opprettes et fond for kulturnæringa i hele fylket.

Mari Bø

Intro var det eneste fondet som ga danser Mari Bø tilslag til hennes første produksjon «Tungt». Nå skal hun på turnè med forestillingen til Russland.

Foto: Stina Grønbech

– Intro har hjulpet mange kreative sjeler

Line Miriam Sandberg, fylkesråd for kultur mener at dette blir et løft for kulturlivet i hele Troms.

– En kommuneoverstigende satsing vil løfte mulighetene for utøvere i hele fylket. Ved å utvikle piloten fra Tromsø til et prosjekt for hele Troms, og bygge videre på det, vil fylkeskommunen styrke det som har vist seg å være en nødvendig og riktig satsing, sa Sandberg til NRK tirsdag.

Nina Erdahl som er et talent innen casting og kostyme som ble løftet opp og frem av Intro, ble både trist og forbannet når hun fikk høre nyheten om at fondet avsluttes.

Nina Erdahl

Helt siden Nina Erdahl var 19 år har hun jobbet med klær, styling og mote.

Foto: NRK

– Det er merkelig at fylket tar penger som skulle gå til kommunen, til Innovasjon Norge, som de eier selv. Arne-Wilhelm Theodorsen har vært ansvarlig for Intro, har virkelig gjort en strålende jobb, og bidratt til en fantastisk hjelp til mange kreative sjeler i Nord-Norge. Han er en engasjert kulturfyr, som er med på alt av arrangementer, sier Erdahl.

Erdahl mener at hun fortsatt hadde vært et enkeltmannsforetak uten Intro. Nå har hun en kulturbedrift med nærmere 1000 aktører i castingstallen. Hun er derfor usikker på om fylket klarer å ta hans arbeid videre.

– Jeg lurer på om byråkratene på fylket er av samme kaliber som Arne-Wilhelm. Vi kommer til å tape hvis de som gir oss penger ikke har peiling, at de ikke er ute i feltet. Jeg har mine tvil på om det kan ordnes på samme måte fra fylket, forteller Erdahl.

Frykter for tap av kompetanse

Tromsø kommunes Introfond var et pilotprosjekt som ble startet i 2010. Fondet har gitt penger til ulike prosjekter i kulturnæringen i Tromsø, og delt ut til sammen 50 millioner kroner i støtte.

Da prøveperioden for fondet var over ved nyttår, søkte kommunen om 19 millioner kroner i RDA-midler for å videreføre prosjektet i Intro II, der også Harstad og Lenvik skulle innlemmes i ordningen.

Denne søknaden ble avslått av fylkeskommunen med begrunnelse i at de i stedet vil videreføre intensjonene bak Tromsø kommune sitt prosjekt i et nytt fond.

– Hvis dette nye fondet skal være like vanskelig som alle andre fond, så mister vi hele kompetansen som Intro har startet. Jeg synes det er rart at de ikke har forsøkt å få til et møte med kulturnæringa før de tok en avgjørelse. Det virker bare sløvt, sier Mari Bø til NRK.

Kan ikke vite med sikkerhet

Både Erdahl og Bø vil poengtere at de ikke kan vite med sikkerhet hvordan det nye fondet vil utvikles, og at de derfor ikke kan ta noen konklusjoner.

– Når man endelig har funnet en formel på noe som funker, et kulturnæringsfond som kjenner virkeligheten til kunstnerne de skal tjene, så legger de det død for å finne på noe annet. Håper de er like engasjert og involvert i kulturlivet som Arne-Wilhem, det er et premiss for å lykkes spør du meg, sier Erdahl.

Det nye fondet får bevilgt ti millioner kroner fra fylkesrådet og RDA. Det skal bli en permanent ordning, og styres av Innovasjon Norge. Mari Bø er enig med Erdahl.

– Jeg kan ikke si at Innovasjon Norge ikke kan klare det, men det er merkelig at de som tar avgjørelse ikke har erfaringer fra kulturfeltet. Det er forskjeller på å drive bedrift og på å drive kultur. Det er mange retningslinjer som er annerledes innen kultur. Det er mange andre faktorer å ta hensyn til, sier Bø.

Trailer til Mari Bø sin danseforestilling Tungt.

Trailer til forestillingen Tungt. Film: Håkon Toft.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark