NRK Meny
Normal

Rådmann fornøyd med at asylsøkeren ikke kommer tilbake til bygda

Politiet har siktet mannen som mandag tok seg ulovlig inn i Seterveien barnehage i Bardu kommune.

Setervegen barnehage

En psykisk ustabil mann fra et asylmottak tok seg inn i Seterveien barnehage i Bardu mandag.

Foto: Monica Olaisen / NRK

Mottaksleder ved Setermoen statlige mottak for asylsøkere, Per Inge Kristiansen, anser gårsdagens hendelse som alvorlig, og sier hendelsen oppsto plutselig og uventet.

– De fleste psykisk syke er til fare for seg selv. Vi skal ikke ha beboere på mottaket som kan være til fare for andre, sier han.

Nå har han bedt UDI omplassere mannen som tok seg inn i et uteområde i Seterveien barnehage i Bardu kommune, og gi han et forsterket tilbud. Dette er allerede blitt klart.

– Vi ønsker å sikre at han ikke kommer tilbake til lokalsamfunnet her. Det vil skape ekstra frykt, både for ansatte og foreldre med barn i barnehagen, sier Kristiansen.

Rådmann i Bardu kommune, Hege Walør Fagertun er fornøyd med at asylsøkeren ikke kommer tilbake til bygda.

– Jeg synes det er en riktig og klok avgjørelse av mottaket og UDI som har ansvaret for dette. Det er for å skape trygghet og skape forutsigbarhet for bardusamfunnet når sånne saker oppstår, sier rådmannen.

– Prøvde å ta barnet

Katrine Grimnes

Politioverbetjent Katrine Grimnes i Troms politidistrikt.

Foto: Arild Moe / NRK

Asylsøkeren er siktet for forsøk på frihetsberøvelse, bekrefter politiet.

– Vi har ikke avhørt de ansatte enda, men vi oppfatter det slik at vedkommende prøvde å ta barnet til seg mens den ansatte dro det tilbake til seg selv, sier politioverbetjent Katrine Grimnes i Troms politidistrikt.

– Vi vet ikke hva mannen skulle med barnet, sier Grimnes.

Hun forteller at politiet har kjennskap til mannen, som flyttet til kommunen for én måned siden, for ett tilfelle tidligere.

Barnet som var involvert i hendelsen har det etter omstendighetene bra.

– Vi pratet med foreldrene til barnet, og de har det fint. Barnet ble ikke skadet i hendelsen, og det er ingen tilknytning mellom barnet og mannen, sier Grimnes.

Politioverbetjenten påpeker at de fortsatt er tidlig i etterforskningen, og at siktelsen kan endres underveis dersom fremstillingen viser seg å være en annen.

Mannen er overtatt av helsevesenet i Tromsø, og har foreløpig ikke fått oppnevnt en advokat.

Åpner ikke tilsyn

Steinert

Fylkeslege i Troms, Svein Steinert.

Foto: Petter Strøm / NRK

Fylkesmannen i Troms sier de vil innhente opplysninger fra Bardu kommune om begrunnelsen for den psykiske tilstanden til mannen.

– Vi tar denne saken på største alvor, sier fylkeslege Svein Steinert, men presiserer at det ikke er aktuelt å opprette tilsynssak på hendelsen.

Han forteller at Fylkesmannen har stor tiltro til kommunen, og anser mottaket som blant de beste i landsdelen.

– Men vi vil spørre kommunen om det er noe i denne hendelsen som tilsier at måten de organiserer tjenesten på ikke er god nok, sier Steinert.