Hopp til innhold

Gamle rockekonger i full krangel

Det brygger opp til full strid mellom de tidligere bandkollegaene i The Pussycats rundt bruken av bandnavnet knyttet til bandets 50-årsjubileum.

The Pussycats

The Pussycats på scenen i sine glansdager.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Tidligere Pussycats-medlem Friedel Brant har sendt en e-post til NRK der han på vegne av tre tidligere medlemmer av Tromsø-bandet reagerer på at Sverre Kjelsberg og Trond Graff skal spille en 50-års jubileumskonsert i Kulturhuset i Tromsø i slutten av november.

«Vi er rystet og mener Sverre Kjelsberg og Trond Graff har mistet bakkekontakten helt. Om de personlig dummer seg ut angår ikke meg, men at de bruker (misbruker) Pussycatsnavnet (og de 3 originale medlemmene) til egen økonomisk vinning, bekymrer meg mer. Jeg håper de avlyser dette. Eller at det selges så få billetter at de må avlyse. Eller, når folk oppdager bløffen, vil de kreve pengene tilbake,» skriver Brandt i brevet.

Turnerer som The Pussycats

Kjelsberg og Graff har i flere år reist rundt under navnet The Pussycats sammen med tre innleide musikere. Brandt sier at han og de andre gamle bandmedlemmene til nå har sett mellom fingrene på det, men at de reagerer på jubileumskonserten i Tromsø.

The Pussycats

The Pussycats oppnådde Beatles-hysteriske tilstander på 60-tallet. Bandet besto av Sverre Kjelsberg (t.v.), Trond Graff, Ingemar Stjerndal, Friedel Brandt og Ottar Aasegg.

Foto: NRK

The Pussycats, med Sverre Kjelsberg i spissen, var den første «ordentlige» popgruppen i Norge, både med tanke på musikken, produksjonen og imagebyggingen.

De var aktive på 60-tallet, og rakk bare gi ut to album, før popeventyret var over i løpet av et par år. Aller mest kjent i ettertid er kanskje låten «Just A Little Teardrop»

I 2012 ble «The Pussycats» innlemmet i Rockheims Hall of fame for norsk musikk.

Bandet var også blant annet oppvarmingsband for «The Rolling Stones» da de spilte i Norge i 1965.

Nettradio: Hør radioprogram om The Pussycats

Spilte reunionkonsert

Brandt mener at Kjelsberg og Graff lurer publikum ved å bruke navnet The Pussycats, og sier han føler seg misbrukt av at bilder fra bandets glansdager brukes til å promotere konserten.

«En mer spiselig fremgangsmåte for både oss (og publikum) hadde vært om Sverre og Trond hadde spurt om vi ville være med å lage konsert som et 50-årsjubileum til Tromsø. Kanskje alle hadde stilt opp. Men da hadde de fått mindre honorar enn om de kan leie inn musikere til en billigere penge,» skriver Brandt.

Brandt har skrevet brevet på vegen av seg selv, Ottar Aasegg og Ingemar Stjerndahl. Brandt og Stjerndahl deltok på enkelte av låtene da bandet spilte en reunionkonsert i Bukta i 2011.

Se video: The Pussycats i «Tilbake til 60-tallet»

Norsk dokumentarserie. (6:10)
1965 var året da den tjue år lange Gerhardsen-epoken tok slutt. Einar Gerhardsen gikk av som statsminister, og Per Borten overtok som leder for en borgerlig regjering. En russisk romfarer stod for den første spaserturen i verdensrommet, og USA tok i bruk napalm-bomber i Vietnam-krigen. "Granatmannen" skremte Oslos befolkning med flere eksplosjoner, og The Beatles sang "Yesterday". Tre norske personligheter som preget dette året, kommenterer årets begivenheter. Sverre Kjelsberg oppnådde Beatles-hysteriske tilstander med gruppa Pussycats, Bjørn Nilsen reiste landet rundt som reporter i Dagsrevyen, og Wenche Foss spilte inn film og radioteater om dagen og stod på scenen på Nationaltheatret om kvelden, i tillegg til at hun var mor for Fabian.

Kjelsberg overrasket over brevet

Sverre Kjelsberg sier han er overrasket over utspillet fra de tidligere bandkollegene.

– Friedel Brandt meldte seg skriftlig ut av bandet for mellom ti og femten år siden, og han kan ikke nekte Trond Graff å spille sanger han har skrevet selv, sier Kjelsberg til NRK.

Han legger også vekt på at man må holde musikken ved like for å kunne spille konserter.

– En A-lagsspiller i fotball får ikke spille på A-laget om han ikke har spilt på flere år, sier Kjelsberg.

– Har dere spurt dem om å bli med på jubileumskonserten i Tromsø?

– Dette er en turné vi har spilt halve av allerede. Det er ikke én som har spurt etter Friedel Brandt, sier Kjelsberg.

– Så dere har ikke spurt dem om å være med?

Per Kristian Olsen

Musikkjournalist Per Kristian Olsen.

Foto: Anne Olli

– Nei, vi har ikke spurt.

– Blir som en familiekonflikt

NRKs musikkjournalist Per Kristian Olsen sier at konflikten ikke er overraskende.

Han har blant annet skrevet boken «Det store popeventyret» som blant annet handler om The Pussycats, og kjenner bandet godt.

Han viser til at store band som Guns’n’Roses, Pink Floyd og The Beatles har hatt store konflikter innad i bandet.

– Det blir på mange måter som en familiekonflikt. Band på dette nivået kjenner hverandre ut og inn. Det er ingen man har det så fint med, men heller ingen man kan bli så bitre fiender med, som folk man kjenner så godt, sier Olsen.

Han sier at folk på samme musikalske og kunstneriske nivå som The Pussycats gjerne har investert både livet sitt og en masse følelser i å skape noe som har en varig verdi.

Dersom ting ikke går slik som alle ønsker, er det gjerne sterke personligheter involvert i en eventuell konflikt. Men Olsen viser til at slike konflikter også kan få en god løsning.

– Vi får håpe at de gjør som John Lennon og Paul McCartney og blir gode venner igjen. The Pussycats var tross alt det nærmeste vi kom The Beatles i Norge på 60-tallet, sier Olsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark