Normal

Punkens gudfar tilbake til Tromsø

Iggy Pop er klar for Buktafestivalen 2016.

Iggy Pop

Iggy Pop ble født som James Newell Osterberg og fyller 69 år i april. Til sommeren kommer han tilbake til Tromsø.

En av rockens store legender gjester Tromsø neste sommer. Ni år etter forrige besøk er Iggy Pop klar for Buktafestivalen 2016. Amerikaneren avslutter torsdagskvelden i Telegrafbukta.

– Konserten med Iggy and the Stooges i 2007 er noe av det største vi har oppnådd som arrangør. Iggy er gudfaren av punk og har en katalog som er svært viktig for rockehistorien. De fleste band som har spilt på Buktafestivalen har lånt fra Iggy, sier festivalsjef Lasse Lauritz Pettersen til NRK.

– Vi tror publikum vil sette stor pris på at han nå kommer tilbake – denne gangen som soloartist.

Tørket Iggys bukse med hårføner

Selv var Pettersen nyansatt produsent og full av ærefrykt da Iggy Pop første gang kom på besøk.

Iggy Pop i Bukta

Iggy Pop på scenen under Buktafestivalen 2007. I en bukse tørket med hårføner av Bukta-crewet.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

– Jeg husker at han kom med privatfly til Tromsø. Og vi kunne jo ikke hente han på flyplassen med en sliten varebil, så vi fikk låne en Lexus hos en bilforhandler, forteller Pettersen.

– Den største utfordringen var at Iggy hadde sølt noe på buksa under flyturen og at buksa måtte vaskes. Vi fikk imidlertid streng beskjed om at den ikke måtte tørkes i trommel. Etter råd fra mamma ble buksa tørket med hårføner.

– Alltid relevant

Iggy Pop ble født som James Newell Osterberg den 21. april 1947. 20 år gammel startet han The Stooges, før han på midten av 70-tallet begynte som soloartist.

«Lust For Life», «The Passenger», «I Wanna Be Your Dog» og «No Fun» er bare noen av de legendariske låtene publikum har i vente i Telegrafbukta neste sommer.

Hovedpersonen selv vil da være 69 år, og fortsatt svært relevant, ifølge festivalsjef Pettersen.

– Heter du Iggy Pop har du alltid relevans. Vi ønsker å presentere det beste av lokale band, nye utenlandske band og ikke minst legendene. Så lenge Iggy Pop er i live er han alltid velkommen til Bukta, sier Pettersen.

Buktafestivalen 2016 arrangeres 21.–23. juli 2016. I tillegg til Iggy Pop er også Sondre Justad, Gogol Bordello, Monolord, Cancer Bats og Bendik klare for festivalen i Telegrafbukta.

Dyrnes og Pettersen

Bookingsjef Robert Dyrnes og festivalsjef Lasse Lauritz Pettersen gleder seg som små barn over at Iggy Pop kommer tilbake til Tromsø.

Foto: Petter Strøm