NRK Meny
Normal

Publikum skuffet over festspillene

Festspillene i Nord-Norge feirer 50-årsjubileum, men får kritikk fra flere hold fordi Divisjonsmusikken ikke er med.

Festspillene i Nord-Norge åpnet lørdag.

Festspillene i Nord-Norge åpnet lørdag. Flere kritiserer arrangørene for ikke å innlemme Divisjonsmusikken i åpningsprogrammet.

– Vi er flere som er dypt skuffet over dette, sier Astrid Stordal.


Hun er en av flere harstadværinger som ikke er helt fornøyde. Da de 50. festspillene åpnet lørdag, var det et tradisjonelt innslag som manglet. Fra oppstarten av festspillene har Forsvarets musikkorps Nord-Norge, eller Divisjonsmusikken som de kalles, vært en bærebjelke. De har stort sett alltid vært på scenen under åpningen. I år var det kun trommeslageren deres som var i aksjon.

– Jeg er skuffet fordi det er et 50-årsjubileum, og da synes jeg vi skulle komme tilbake litt på det vi har hatt før, sier Stordal.

På samme måte som det ble bråk i Bergen da Festspillene fjernet Nystemten, blir det irritasjon i Harstad når Festspillene i Nord-Norge ikke har Forsvarets musikkorps med i programmet.

Ønsker mer markering

«Venna for livet» sang Halvdan Sivertsen under åpningsarrangementet. Men selv gode venner kan være uenig. Harstads ordfører Marianne Bremnes sier hun kunne ønsket seg enda litt mer 50-årsmarkering.

– Jeg kunne tenkt meg at det kom bedre frem enn det som det gjør. Jeg ser at de (festspillkomiteen, red.anm.) har tenkt. Kibergodysseen er noe jeg vet de har jobbet for å få satt opp, og å få frem på 50-årsjubileet. Men det kan hende at folk forventer en anda mer tydelig markering av 50-årsjubileet, sier ordføreren.

Marianne Bremnes

Ordfører Marianne Bremnes.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Ordføreren har forståelse for at folk vil ha forsvarsmusikken på programmet.

– Jeg hadde nok kanskje håpet at forsvarets musikkorps kunne hatt en rolle å spille i jubileumsprogrammet. Men komiteen har råderett over programmet, og det skal den ha, sier Bremnes.

Uenig om musikerne

Forsvarsmusikken selv er glad og stolt over at folk vil ha mer av dem. Utover det vil ikke produsent Merete Jacobsen Klæboe kommentere at de ikke er med i jubileumsprogrammet.

– Vi ønsket å ha dem med på åpningen og åpningsforestillingen, men fikk beskjed om at det hadde med arbeidstidsordninger og ønske om ikke å jobbe på lørdager. Det synes vi var veldig leit, sier festspilldirektør Tone Winje.

Tone Winje

Festspilldirektør Tone Winje.

Foto: Presse

Men etter det NRK kjenner til skal de to institusjonene ikke ha vært enig om hvordan musikerne skulle brukes under åpningen. Til øvrig kritikk av jubileumsprogrammet har Winje følgende å si:

– Det er veldig mange måter å arrangere en bursdag på, og det er veldig mange måter å arrangere en fest. Jeg og vi gjør det på vår måte. Jeg er sikker på at det er veldig mange som ville gjort det annerledes, sier festspilldirektør Tone Winje.