Hopp til innhold

Psykologens tips til hvordan du får en god påske sammen med familien

Er det mulig å samle familie, stesøsken og svigermor i flere dager under samme tak på hytta uten at det blir dårlig stemning?

Skiing, winter fun - happy family ski team

Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox.com

Påsken er for mange familietid, på godt og vondt. Og det er ingen hemmelighet at det kan være utfordrende når alle skal være samlet over flere dager, under samme tak.

Psykolog og spesialist i klinisk sexologi, Dagfinn Sørensen, gir her noen tips som kan gjøre fridagene overkommelig.

– Gi hverandre rom

– Omgås man greit i det daglige, går det som regel greit på hytta også. Mindre plass og mulighet for privatliv kan imidlertid skape gnisninger, særlig om man har tenåringer i hus. Det overordnede rådet er å gi hverandre rom for å feriere på sin måte, innenfor rammen av hensyn til fellesskapet, sier Sørensen til NRK.

Dagfinn Sørensen er psykolog ved RVTS Nord

Dagfinn Sørensen, psykolog og spesialist i klinisk sexologi.

Foto: Privat

Hva bør man gjøre når konfliktene oppstår?

– De voksne må være de voksne. Still rimelige, håndterlige forventninger og krav til barna/ungdommene, og ta gode, veloverveide beslutninger dersom man har motstridende ønsker og behov. Alle må få nok av sitt behov dekket. Det er nøkkelen til en fredelig og god påske.

Mobil er rekreasjon

Er det tema man bør styre unna?

– Dersom man har stridstema gående i hverdagen hjemme, bør disse legges til side i ferien. Alle trenger en pause og et pusterom iblant. Tema som fordeling av fellesskapsoppgaver og deltagelse i fellesskapsopplevelser, vil gjerne være typiske. Legg lista på det som er overkommelig for alle, ikke et absolutt krav om lik fordeling og deltagelse.

Skal de unge få sitte med datamaskinen eller mobiltelefonen?

– Her må man være smart. Unge lever mye av sitt sosiale liv på nett og får sin underholdning derfra. Dette må også sees på som rekreasjon. Dersom mamma og pappa sitter med mobilen i tide og utide, kan man ikke forvente at de unge skal avstå.

– Unger får med seg det meste

Skal man tvinge alle med på tur?

– Lengden på turen og vanskelighetsgraden i terrenget, må være tilpasset den enkeltes motivasjon og fysiske forutsetninger. Belønning fungerer som oftest. Her kan tilgang til data/mobil brukes. Dersom noen virkelig ikke vil på tur, blir det en dårlig opplevelse for alle å tvinge dem med.

Bør man styre unna alkohol i påsken?

– Dersom man har et kontrollert forhold til konsumet, er det ikke skadelig for barn/unge å se at de voksne drikker alkohol. Da mener jeg et glass vin/en øl til maten, og ikke et glass både her og der. Barn opplever rus hos voksne annerledes enn de voksne selv. Det kan skape frykt og ubehag hos særlig små barn, selv om rusen bare medfører mer høyrøstet prat og latter. Husk at unger får med seg det meste, også det de bare hører, avslutter psykologen