– Divisjonsmusikken er alfa og omega for byen

I kveld gikk det et stille protesttog gjennom Harstads gater til forsvar for divisjonsmusikken.

Kulturlivet i Harstad protesterer mot å legge ned forsvarsmusikken

Video fra kveldens demonstrasjon mot nedleggelse av Forsvarets Musikkorps Nord-Norge.

Forsvarssjefen foreslår å legge ned forsvarskorpsene i landet og kraftsamle dem til ett korps med 90 medlemmer i Oslo. Det vil ramme det lokale kulturlivet i Harstad og andre steder hardt.

– Da måtte det en aksjon til. I Harstad er divisjonsmusikken nesten alfa omega. Alt som drives av kultur i byen drives av folk fra Forsvarets Musikkorps Nord-Norge (FKMN), sier Dag-Owe Jensen, en av dem som tok initiativ til kveldens protestmarsj.

Over 300 mennesker deltok i demonstrasjonen, som begynte klokka 18. Geir Nordeng, leder for FKMN, er sikker på at protestmarsjen vil bidra til å hindre nedleggelse av korpset i Harstad.

– Jeg har allerede hørt rykter fra Stortinget om at alt blir lagt merke til, både dette og all støtten vi har fått fra sosiale medier. Vi setter veldig stor pris på støtten byen har vist oss i kveld, sier han.

Vil ikke blande seg inn

Kulturminister Thorhild Widvey (H) mener at forsvarets musikkorps rundt om i landet har en svært viktig funksjon, også i Harstad.

Widvey vil imidlertid ikke blande seg inn i hvilke prioriteringer forsvarsminister Ine Søreide Eriksen og hennes departement gjør i forhold til korpsene i framtida.

– Dette er Eriksens ansvar, og vi får ha tålmodighet og vente til hun kommer med forslaget sitt. Deretter skal regjeringen diskutere det grundig, sier Widvey.

Det er dette svaret kulturlivet i Harstad og andre steder der forsvaret har musikkorps nå venter på; byer som Bergen, Trondheim, Horten og Oslo.

– Jeg har konferert med Eriksen, og vet at Forsvarsdepartementet nå går gjennom alle forslagene fra forsvarssjefen, sier Widvey.

– Er du komfortabel med forslaget om nedleggelse av korpsene?

– Jeg synes all aktiviteten divisjonsmusikken fører med seg i ulike deler av landet er veldig bra, svarer hun.

– Sparer lite på å legge ned

Dag Ove Jensen mener at Forsvaret ikke vil spare mye på at korpsene blir lagt ned.

– Forsvarsmusikk utgjør bare cirka 0,4 prosent av forsvarsbudsjettet. Ikke engang en infanteritropp kan drives for disse pengene, sier han.

– Men skal forsvaret drive med kultur?

– Noen av de eldste profesjonelle musikere i Norge er faktisk fra forsvaret. Sånn sett har forsvaret flere hundre år gamle tradisjoner for å drive med kultur.