NRK Meny
Normal

– Man lager ikke en nazizombie-film og forventer seg et prisdryss

Hverken Tommy Wirkola eller Vegar Hoel hadde forventet å vinne noe på den store festivalen Pifan i Sør-Korea. Dermed måtte de ta takketalene på sparket da de fikk prisene for beste regissør, beste mannlige hovedrolle, og publikumsprisen for beste film.

Hoel_Wirkola

Vegar Hoel vant pris for beste mannlige hovedrolle, og Tommy Wirkola vant for beste regi. Filmen fikk i tillegg publikumsprisen under Pifan festivalen i Sør-Korea.

Foto: Marte Lindi/NRK

– Det var veldig morsomt, vi er ikke vant til å vinne priser, sier Tommy Wirkola, som treffer NRK mens han er hjemme i Alta på ferie.

Det var under festivalen Pifan (Puchon International Fantastic Film Festival) at hans forrige film, Død Snø 2, tok storeslem.

Wirkola vant pris for beste regi, Vegard Hoel for beste mannlige hovedrolle, og Død Snø 2 fikk publikumsprisen under festivalen.

Oberst Herzog

Asia er stor på skrekk og gru, og Død Snø 2 falt i smak: publikum stemte den frem som publikumsfavoritt.

Foto: Tappeluft Pictures

En av Asias største sjangerfestivaler

Pifan avholdes i byen Bucheon, like utenfor Seoul i Sør-Korea og Tommy Wirkola var til stede på festivalen som fokuserer på sørkoreanske og internasjonale skrekk- thriller og fantasyfilmer.

– Det er en av Asias største sjangerfestivaler, og jeg tror det er i snitt 80.000 mennesker innom hvert år for å se film der. Det er en diger festival og en mulighet for oss å oppleve et nytt land og en ny festival, sier Wirkola.

Er fantasy og skrekk en stor greie i Asia?

– Ja, det er veldig stort, og det er klart at disse prisene og oppmerksomheten rundt filmen kanskje kan gi oss et lite forsprang når det gjelder å lansere den i Asia, den skal jo slippes der også etter hvert.

Ikke bortskjemt med priser

Vegar Hoel

Her mottar Vegar Hoel prisen for beste mannlige skuespiller under festivalen.

Foto: PRIVAT

Hvis man ser bort fra hvordan et par priser kan bidra til økt popularitet for filmen, så kan det jo ikke være helt galt å få en slik type anerkjennelse for en jobb man har gjort.

– Man lager ikke en nazi zombiefilm og forventer seg et prisdryss akkurat, så det var veldig artig. Det var ganske rart. Det var som sagt svære greier, jeg fikk utdelt prisen foran noen tusen tilskuere og holdt takketale og hele pakka, så det var en ny opplevelse for både meg og Vegar, sier han.

Filmen ble vist fire ganger i løpet av den ti dager lange festivalen, og det var ingen tvil om at festivalpublikumet satte pris på den blodige actionkomedien.

– Spesielt morsomt var det å vinne publikumsprisen. Da er det festivaldeltagerne som har stemt på filmen og gjort den til vinner, det er utrolig kult, sier han.

Kan bety mye

Filmen er foreløpig bare sluppet i Norge og på Island, men 10. oktober skal den ut i den store verden, og slippes da i USA. Etter hvert vil den også slippes i andre land.

– Vi har jo ganske store forventninger i forhold til hvordan det gikk med den første filmen, den har spredd seg ganske mye. Så det er spennende å se hva som skjer med denne, sier han.

Hva betyr dette for hva som skjer videre med filmen?

– Det kan bety mye i Asia, og at det kan gi oss en litt større release enn først planlagt. Denne festivalen er stor, så det at filmen har tre priser derfra vil kanskje gjøre at folk vil satse mer på den enn hva de ville gjort ellers.

Tommy Wirkola

Tommy Wirkola er vant til strenge kritikker, og er ikke bortskjemt med å vinne priser. Denne gangen vant hans siste film tre priser på rappen.

Foto: PATRICK FALLON / Reuters