Hopp til innhold

Prestemangel i nord

Det er nå 14 ledige prestestillinger i Troms og Finnmark. Noen av dem har stått tomme i over et år.

Vi vil ha prest

Mange menigheter i nord har vært uten fast prest i over et år. Da tar man utradisjonelle virkemidler i bruk.

Foto: nrk

Sigurd Hansen blir 77 år i november. Han er pensjonert prest, men er ennå i full sving. I dag er han sokneprest i Tranøy. Han fungerer i en av de stillingene som nå er utlyst.

– Jeg føler sterkt på kallet til å være prest, sier han.

– Det er ikke plikt, men lyst som får meg til å stille meg til disposisjon for kirka. Når folk vil bruke kirka, så er det en glede for meg å stille opp, sier 77-åringen.

Ibestad kirke

Ibestad kirke har ikke fast prest, til tross for flere utlysninger. Nå prøver man igjen å få noen til å søke seg hit.

Foto: Steinar Forsaa

Økende problem

I dag er 14 prestestillinger i Troms og Finnmark lyst ut. Noen av dem har vært utlyst flere ganger, og et par av stillingene har stått ubesatt i mer enn et år.

Bjørn Hagen, som er personalleder ved bispekontoret i Tromsø, sier at etter mange relativt gode år, er vi nå kommet inn i en periode med dårlig tilgang på prester.

– Det utdannes for få prester her i landet, sier han. I nord er tretti prosent av prestene over seksti år, og når disse blir pensjonister, er det ikke nok kandidater til å fylle opp.

Tromsø domkirke

Tromsø domkirke. I de store byene er prestemangelen foreløpig ikke særlig merkbar. Men det blir problemer i framtida.

Foto: nrk

Må prioritere

Stiftsdirektør i Nordhålogaland bispedømme, Oddgeir Stenersen, sier at de klarer å holde virksomheten i gang, men at situasjonen er vanskelig.

– Vi makter å utføre begravelser, dåp og vigsler slik vi skal, men det går ut over det menighetsbyggende arbeidet, forteller Stenersen.

– Vi har heldigvis mange dyktige pensjonister, som stiller opp, selv om de er gått av.

Sprer seg sørover

Det gamle bildet var jo at dette var et nordnorsk problem. Tilsynelatende var det flere som følte kallet til å bli prest i sør enn i nord. Men nå merker man den nye tid også i Sør-Norge.

Både i Trøndelag, på Vestlandet og indre Østland er det ikke lenger en selvfølge at det kommer flere søknader til hver utlyste stilling.

Jørgen Johnsen

Jørgen Johnsen bestemte seg tidlig for at det var prest han vill være.

Foto: Privat

Satse på rekruttering

Jørgen Johnsen er nitten år gammel, og er i gang med å utdanne seg til prest i Tromsø. Han har vært med i kristent ungdomsarbeid, blant annet Ten Sing, og bestemte seg tidlig for å bli prest.

– Jeg vil gjerne gjøre en forskjell, og bety noe for dem som faller utenfor samfunnet. Da er presteyrket et godt alternativ, sier han.

Han mener det er viktig at kirka får kontakt med ungdommen tidlig, og gir dem oppgaver, slik at de får et innblikk i hva kirkelig arbeid innebærer.

Johnsen er glad for at den påtroppende biskop i Nordhålogaland, Olav Øygard, har sagt at det å rekruttere prester blir en av hans viktigste oppgaver.

– Det å være prest er en tøff, men givende jobb som flere burde satse på, sier Jørgen Johnsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark