– Her er lett blanding av sportsfiske, friluft og asiatiske matvarer

På butikken «Lystfiskeren» i Kjøllefjord kan du handle både gevær, skiutstyr og thaimat.

Lystfisken

På blandingsbutikken Lystfiskeren i Kjøllefjord får du både gevær, turutstyr og thai-mat. Her med innehaver Tommy Vevang og kunden Tony.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Kjøllefjord i Lebesby, med sine omlag 1000 innyggere, har et artig fenomen med såkalte blandingsbutikker.

– Det er flott at vi har sånne blandingsbutikker i Kjøllefjord. Det kunne godt ha vært enda flere, sier Bjarne som på sykkel viser NRKs reporter fram til en av disse butikkene i Lebesby kommunes hovedsete, Kjøllefjord.

NRK er på besøk i kommunen tirsdag, som del av NRK FInnmarks 80 års feiring. Det markeres med en egen kommuneturné til alle fylkets 19 kommuner.

Kjøllefjord

Ruinene av den gamle kirka i Kjøllefjord. som ble brent ned under 2. verdenskrig.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Kommer fra nabobygda for å handle

– Det er mange fra Mehamn som kommer hit for å handle i helgene. De har ikke den samme typen butikker der som det vi har i Kjøllefjord, smiler Bjarne.

Tommy Vevang er innehaver av blandingsbutikken «Lystfiskeren», og får høre fra tilreisende at de aldri har vært borti en slik type butikk før.

– Her er lett blanding av sportsfiske, friluft og asiatiske matvarer. Det fordi vi tenkte vi skulled ekke det behovet som ikke er i området her. Og da ble det den kombinasjonen, sier Vevang.

Det er egentlig de asiatiske matvarene som gjør det hele mest eksotisk.

– Kona mi driver med catering. Tidligere var Alta og Tromsø de nærmeste butikkene og da blir det litt langt å kjøre for å handle. Derfor ble det sånn. Men jeg tror ikke noen andre har den her buitikkmiksen, så det gjør det jo litt ekstra artig, sier han.

Stine Akselsen

Ordfører Stine Akselsen i Lebesby kommune, sier de har godt med blandingsbutikker, selv om det ikke er så mange innbyggere i Kjøllefjord.

Foto: André Bendixen / NRK

Har gode blandingsbutikker

Ordfører Stine Akselsen i Lebebsby kommune er glad de har så mye å by på i den lille kystbygda Kjøllefjord.

– Vi har jo forholdsvis mange butikker i forhold til å være så liten, og de butikkene vi har er gode blandingsbutikker. Vi har jo Lystfiskeren, så har vi en bokhandel med parfymeri, kafé og salg av interiør, og så har vi P2 som har klær, sko og fiskeutstyr, sier Akselsen.

Nå har også Vinmonopolet besøkt bygda for å se om de vil etablere seg der, etter søknad fra kommunen.

– Hvem skal de blande seg med da?

– De har nok mange muligheter på det, så vi får krysse fingrene på at det blir en bra blandingsbutikk også der, hehe, svarer Akselsen.

Postkort fra Kjøllefjord, Lebesby. NRK FInnmark feirer 80 år med en kommuneturne til fylkets alle 19 kommuner.