NRK Meny
Normal

Kautokeino blir lille Hollywood

I sommer vil Kautokeino forvandles, og bli til et lite Hollywood, når ikke mindre en syv filmer skal spilles inn der.

Anne Lajla Utsi

Direktør i Samisk Filminstitutt, Anne Lajla Utsi.

Foto: Jan Harald Tomassen

NRK Finnmark feirer sin egen 80-årsdag med en egen finnmarksturné. Der skal vi rapportere fra alle fylkets 19 kommuner i løpet av 3 uker.

Fredag var NRK i Kautokeino, der hele bygda snart tas i bruk som filmkulisser.

– Til sommeren skal det spilles inn sju kortfilmer. Ideen bak dette er at samme filmteam skal produsere alle filmene med forskjellige produsenter og regissører. Man kan sammenligne det med en innspilling av en TV-serie. Det blir en stor produksjon, sier direktør Anne Lajla Utsi ved Samisk Filminstitutt.

Filmkulisser

Rundt lokalene til filminstituttet er det satt opp flere filmkulisser fra Nils Gaup sin film 'Kautokeino-opprøret'. Der er gamle tidsriktige hytter fra tiden filmens handling er lagt til.

Foto: Jan Harald Tomassen

En av filmene som skal spilles inn heter Ellos Sápmi. Filmen er skrevet av Per Josef Idivuoma og Niillas A. Somby.

– Somby har personlige erfaringer fra Alta-aksjonen. Den filmen har et satirisk og kanskje litt skrudd bilde på det som skjedde den gangen, sier Utsi.

Nils Gaup effekten

Utsi trekker frem Nils Gaup som en viktig faktor for at filmproduksjon har blitt en stor næring i Kautokeino. Han er også med i filmselskapet Kautokeino Film AS, som har Finnmarks eneste filmstudio.

– Han er også involvert i det som skjer her nå med tanke på den nye generasjonen som kommer. I prosjektet med de syv filmene som skal produseres fungerer han som en mentor, sier hun.

Veileder Nils Gaup

Regissør Nils Gaup nevnes som pådriver for voksende filmmiljø i Kautokeino

Foto: Pressebilde/Hans Oluf Utsi

Skal ut i verden med samisk film

Direktøren skryter av de mange naturlige filmlokasjoner som finnes i Kautokeino, som bare venter på å bli brukt i filmsammenheng.

Filmdirektøren har nå stor tro på at de syv filmene vil nå langt.

– Filmene skal ut på markedet sammen. Det er ikke bare en kortfilm, men de utgjør en større pakke. Så vi har jo store forhåpninger til at vi skal få vist de rundt om i verden. Så har vi andre større spillefilmprosjekter som er på gang som vi tror skal komme om noen år. Det tar jo lang tid å lage spillefilm, ler hun.

Se alle våre videopostkort fra Finnmark HER

Created by InfoDispatcher

Se det nydelige videopostkortet fra Kautokeino.