NRK Meny
Normal

Vil legge ned populær avdeling

Foreldre ved Breidablikk barnehage i Alta fortviler over at rådmannen foreslår å kutte populær uteavdeling for å spare penger i 2015.

Foreldre utenfor Breidablikk barnehage

Katrine Røkenes Nilsen (t.v.) synes det er uforståelig at rådmannen har Breidablikk barnehage på sin kuttliste.

Foto: Gyda Katrine Hesla

For tiden er det 46 ledige barnehageplasser i Alta kommune, og verken rådmann eller politikere ser seg råd til å bevare barnehagene slik de står i dag.

Rådmannen i kommunen har satt den populære uteavdelingen i Breidablikk barnehage på sin kuttliste. Det synes en av foreldrene i barnehagen, Katrine Røkenes Nilsen, er uforståelig.

Barn i Breidablikk på kjelke

Jesper og Caspian koser seg på akebrett i den foreslått nedlagte uteavdelingen Frøy ved Breidablikk barnehage.

Foto: Gyda Katrine Hesla

– Det er ingen ledige plasser her i Brediablikk barnehage i dag. Så derfor stiller vi spørsmål til rådmannen, som har foreslått å legge Frøy, om hvorfor akkurat Breidablikk blir rammet, siden det er en sentrumsnær barnehage, sier Nilsen.

Må spare 50 millioner

Problemet er, at det er for mange ledige barnehageplasser i kommunen, samtidig som en stram kommuneøkonomi krever innsparinger, sier rådmann Bjørn Atle Hansen.

– Det er helt konkret fordi at vi per dato nå har 40-50 ledige barnehageplasser i Alta.

Alta kommune skal spare omlag 50 millioner kroner, og sektoren for oppvekst og kultur må ta sin del av regninga. Hvilke barnehager eller avdelinger som må legges ned er ennå ikke politisk behandlet, sier politiker Rut Olsen i Kystpartiet.

– Jeg tror alle i Alta skjønner at i en presset økonomisk situasjon så har vi ikke råd til å ha åpne halvtomme barnehager. Så dette er rett og slett med tanke på økonomi, sier hun.

Bjørn Atle Hansen

Rådmann Atle Hansen i Alta kommune vil kutte i ledige barnehageplasser for å spare penger.

Foto: Alta kommune

– Går utover andre tilbud

Også hovedutvalgsleder for oppvekst og kultur i Alta, Trine Noodt (V), mener 46 ledige barnehageplasser blir for dyrt når kommunen skal spare.

– Det er riktig å justere tilbudet etter det som er behovet. Vi har ikke råd å sitte med ubenyttet tilbud, sier Noodt.

Trine Noodt

Trine Noodt mener Alta kommune ikke har råd til 46 ledige barnehageplasser.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Noodt mener dette går utover andre tilbud i kommunen.

– Det er alt for mange i Alta kommune som har behov for et tilbud og hjelp som vi ikke gir de, og da er det veldig galt å sitte med tomme barnehageplasser, sier Venstre-politikeren.