Politikere til kamp mot to hjertetilbud i Nord-Norge

Et tverrpolitisk initiativ i landsdelen støtter fagmiljøet på UNN Tromsø som fraråder å etablere et spesialisert hjertesenter ved Nordlandssykehuset.

Agneta Johansson gjennomfører PCI-behandling

I dag er det kun Universitetssykehuset i Tromsø som utfører utblokking av tette blodårer til hjertet, såkalt PCI for pasienter fra hele Nord-Norge.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

– Vi aksepterer ikke at pasientsikkerheten og det hjertemedisinske miljøet ved Universitetssykehuset Nord-Norge risikerer å bli svekket. Det sier fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) i Troms.

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth

Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) i Troms.

Foto: NRK

Hun leder det tverrpolitiske initiativet som har kommet med en uttalelse om behandlingstilbudet av hjertepasienter i Nord-Norge. De støtter fagmiljøet på UNN – som fraråder å etablere et tilbud for utblokking av blodårene til hjertepasienter ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Med seg har fylkesrådslederen blant andre fylkesordføreren i Finnmark, flere ordførere i de to nordligste fylkene, og lokalstyreleder i Longyearbyen på Svalbard.

Frykter svekket tilbud til hjertesyke

Forrige uke ble det kjent at Helse-Nord direktør Lars Vorland går inn for at det skal etableres et såkalt PCI-senter i Bodø.

Utspillet ble ikke godt mottatt av fagmiljøet ved Universitetssykehuset Nord-Norge, som innkalte til pressekonferanse for å forklare hvorfor de er uenige i forslaget til Vorland.

Ifølge overlege ved akuttmedisinsk klinikk ved UNN, Mads Gilbert, vil forslaget, dersom det blir vedtatt, svekke og ikke styrke det samlede tilbudet til hjertepasientene i nord.

– Vi ber derfor alle styremedlemmene i Helse Nord om å stemme imot forslaget fra Lars Vorland, sa Gilbert under pressekonferansen.

Opprørt over debatten

Politikere i hele landsdelen har engasjert seg i denne saken, men ikke alle har samme synspunkt.

Frp-topp og anestesioverlege Tom Cato Karlsen krever at hjertesyke nordlendinger skal få tilbud om utblokking i Bodø.

– All forskning viser at flere PCI-senter ikke går ut over kvaliteten, sier Karlsen.

Karlsen fra Bodø har jobbet som anestesilege i ti år ved Nordlandssykehuset, og fraktet mange hjertepasienter til Tromsø. Nær 600 akutte hjertepasienter i Nordland fraktes år til Tromsø for behandling.

– Det opprører meg at politikere og andre kaster seg inn i debatten og bruker argumenter som ikke hører hjemme i en faglig debatt. Dette er en avgjørelse som vil bety mye for hjertehelsen i Nord-Norge, sier politikeren.

Ifølge Karlsen er det mange pasienter i Nordland som ikke når fram til Tromsø i rett tid for å få PCI, og dermed ender opp med et dårligere hjerte.

Helse Nord-styret avgjør saken onsdag. Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) i Troms har tatt initiativ til et møte med Helse Nord dagen før avgjørelsen tas.