NRK Meny
Normal

Politikere går i bresjen for at MS-syke skal få stamcellebehandling i Norge

Arbeiderpartiet lover minst 20 millioner kroner på sitt alternative statsbudsjett for å sikre flere MS-pasienter i Norge stamcellebehandling.

Haukeland Universitetssykehus

Det er Haukeland universitetssykehus som har størst kompetanse på stamcellebehandling i Norge.

I dag er det kun noen få som får tilbudet her i landet. Andre må selv betale fra en halv til en million kroner for behandlingen i utlandet.

Det mener tromsø-lege og MS-pasient Sigbjørn Rogne er både uetiske og urettferdig. Han har selv tatt behandlingen i Italia.

Tove Karoline Knutsen

Stortingspolitiker Tove Karoline Knutsen.

Foto: NRK

Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen sier Ap sin helsefraksjon på Stortinget har jobbet i over ett år med muligheten for stamcellebehandling også i Norge. Metoden bruker de i Sverige, og i år behandlet de 50 MS-pasienter på denne måten. I Norge var tallet seks.

– Vi har hatt mange møter med MS-forbundet, og vi har også møtt de som har denne kompetansen på helsesiden i Norge. Nå må det bevilges penger til å starte opp med denne behandlingen også i Norge. Det er Haukeland universitetssykehus som har den fremste kompetansen på dette, sier Knutsen.

Kronisk sykdom

Sigbjørn Rogne

Sigbjørn Rogne kjemper for at MS-syke skal få stamcellebehandling i Norge.

Foto: KRISTINE ØSTVOLD / NRK

MS er en kronisk, uhelbredelig – nevrologisk sykdom. For knapt ett år siden dro trebarnsfaren Sigbjørn Rogne til Firenze i Italia for å ta stamcellebehandling. Behandling foregår enkelt forklart slik: Stamceller tas ut av blodet til MS-pasienten for så å fryses ned, pasienten får cellegift, immunforsvaret svekkes. Så blir stamcellene transplantert inn i blodet igjen og de bygger da opp et nytt immunforsvar.

Metoden er under vurdering og før det kommer en konklusjon – ja så er det bare i Helse Bergen at noen få pasienter får tilbudet. Det skriver helseminister Bent Høie i et svar til stortingspolitiker Freddy de Ruiter. Hans partikollega Tove Karoline Knutsen, sier de vil jobbe for at det i alle fall bevilges 20 millioner kroner til denne behandlingen.

– Haukeland universitetssykehus har lovet at de skal vurdere MS-pasienter som kommer fra hele landet, sier Tove Karoline Knutsen.

Ingen tilbud nordpå

Ingen i Helse Nord tilbyr MS-pasienter stamcellebehandling i dag. Og de fleste som reiser utenlands for behandlingen – må samle inn penger, eller ta opp lån for å få råd.

Sigbjørn Rogne mener det er uetisk at ikke behandlingen tilbys alle pasienter med Multippel sklerose. Han får nå altså støtte fra hele Arbeiderpartiets helsefraksjon på Stortinget.