NRK Meny
Normal

Politiet: – Vi følger med utviklinga på grensa

Justisminister Anders Anundsen ønsker å skjerpe kontrollen ved grensen. I Troms ser de ikke behov for det ennå.

Kilpisjärvi

Grensa mellom Norge og Finland, på Kilpisjärvi, er en av overgangene flyktningene kan passere.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Vi ser enn så lenge ikke behov for å iverksette slike tiltak, sier fungerende politimester i Troms politidistrikt, Einar Sparboe Lysnes til NRK.

Tirsdag fortalte justisminister Anders Anundsen at han ønsker skjerpet kontroll på grensene.

– I en situasjon med økte asylankomster er det viktig at norske myndigheter på et så tidlig tidspunkt som mulig får avklart identiteten og historien til de som kommer til landet. Dette blant annet for å forebygge ulovlig innvandring og bekjempe grenseoverskridende kriminalitet, sier Anundsen.

Først og fremst gjelder dette de grenseovergangene som over tid har opplevd mye innvandring.

Den siste tiden har det kommet store mengder flyktninger til Sverige og Nord-Finland. Derfra er det ikke lang vei til Norge. Ordføreren i Storfjord kommune mener vi må forberede oss på innrykk fra nabolandet vært i øst.

Politiet har vært i dialog med grensekommunene. De har også vært i møter med etatene som blir involvert dersom det blir behov for økt kontroll.

– Nøyaktig hva vi har forberedt vil jeg ikke gå i detalj om, men vi forbereder oss på både registrering og mottak av flyktninger. Vi følger også med på situasjonen, og har jevnlig kontakt med både tollvesen og politi på andre siden av grensa, sier Einar Sparboe Lysnes.