NRK Meny
Normal

Politiet undersøker mulig sabotasje på båt i arrest

Politiet har startet undersøkelser ombord på snøkrabbebåt i arrest. De mistenker «Senator» for å være utsatt for sabotasje. Rederiet er overrasket

Fiskefartøyet Senator ved kai i Kirkenes

«Senator» ligger fremdeles i arrest i Kirkenes, nå gjør politiet undersøkelser etter mulig sabotasje på båten.

Foto: Kystvakten /

16. januar ble «Senator» oppbrakt av Kystvakta, mistenkt for ulovlig fiske av snøkrabbe i fiskevernsonen utenfor Svalbard. Mannskapet på «Senator» nekta å følge ordre om å ta opp teinene de hadde satt ut.

Dermed ligger fremdeles 2600 teiner på havets bunn.

Løsninga ble til slutt at båten fikk dispensasjon fra havnearresten og skulle få gå fra havn denne uka for å ta opp teinene, med følge fra Kystvakta, for deretter å returnere til Finnmark, men slik ble det ikke.

Vurderer etterforskning

Nå ligger båten fremdeles i Kirkenes, fordi det denne uka ble oppdaget at den hadde feil på et kretskort som gjør at hovedmotoren ikke fungerer.

NRK har fått kjennskap til at reparatøren som ble sendt ombord i båten har forklart til politiet at feilen kunne se ut som sabotasje. Kort tid senere ble også roret på båten ødelagt.

– Vi ønsker ikke å kommentere det, sier etterforskningsleder Morten Daae.

NRK har i flere dager bedt politiet kommentere opplysningene om den mulige sabotasjen, men ingen i Finnmark politidistrikt har villet kommentere saken. Nå bekrefter derimot etterforskningslederen at de flere ganger har gjort undersøkelser ombord på «Senator»

– Vi har hatt folk ombord i båten for å undersøke hva som har skjedd, og skal vurdere om vi skal iverksette etterforskning.

Han vil ikke kommentere hva motivet til en eventuell sabotasje kan være.

– Det vil jeg ikke uttale meg om, sier Daae.

Ikke informert

Rederen sier de ikke er informert om at politiet har gjort undersøkelser ombord i båten, og etterlyser informasjon fra politiet i Finnmark.

– Det hadde vært fint om politiet ville informere oss om de har startet undersøkelser om sabotasje ombord på båten, sier Peteris Pildegovics, i SIA North Star.

Han forteller at de er fratatt skipsdokumentene og dermed ikke vil forlate Kirkenes. Han sier også at de fremdeles har problemer med motoren på båten og at det dermed ikke er trygt å forlate Kirkenes.

– Jeg anbefaler uansett politiet å ta kontakt med oss dersom det er noe. At de uttaler seg til media om en etterforskning uten å ha informert oss ser svært merkelig ut.