Politiet meldte om villhunder – kan ha vært annet vilt

STORSKOG, FINNMARK (NRK): Politiet frykter fra før av at en villhundstamme på 10 til 12 hunder er i ferd med å etablere seg i norsk fauna. Men politiets melding om observasjoner av villhunder første juledag trekker de nå tilbake.

Alaska husky

BLANDINGSRASE: Hundene som tidligere har kommet fra Russland over isen på Pasvikelv, er en blandingsrase som ligner huskyen (bildet). De kan også være blandingshunder av vanlige raser som border collie eller labrador.

Foto: Knut-Sverre Horn

Første juledag litt over halv seks meldte politiet at tre villhunder passerte grensa mellom Russland og Norge ved Skogfoss demning ved Kirkenes natt til 1. juledag.

Politiet meldte da at de var interessert i å få tilbakemeldinger hvis noen har gjort observasjoner av hundene.

Men nå viser det seg at meldingen om villhunder kanskje ikke stemmer. Politiet i Øst-Finnmark la ut en melding på sine Twitter-sider at meldingen nå bortfaller, fordi det er mest sannsynlig annet vilt som er observert.

Laster Twitter-innhold

Frykter villhundstamme

Villhunder er ikke uvanlig i grensetraktene mellom Norge og Russland, men tidligere i år meldte politiet at de nå var bekymret for at løshundene fra Russland holdt på å danne en villhundflokk på norsk side.

Den gang var oppfordringen at innbyggerne ikke måtte oppbevare mat ute og pakke avfall godt inn, slik at hundene ikke skulle trekke ned mot bebyggelsen.

Les også: Russiske villhunder herjer Kirkenes

Villhunder Kirkenes

VILLHUND: Dette bildet av villhundene er tatt av en grensebetjent som kom veldig nær da han han var på vei til kontoret for nesten ett år siden.

Foto: Ulf Gøran Mathisen

Blandingshunder

De hundene som allerede oppholder seg i grensetraktene er blandingshunder av eksempelvis border collie, labrador og polare hunderaser.

Statens Naturoppsyn har tidligere sagt at de sannsynligvis har trukket mot grensa fra nærliggende byer på russisk side, og politiet beskriver hundene som relativt store og svært sky, men først og fremst en fare for vilt i området.

Det finnes et eksempel på at hundene tok livet av og spiste en elg som hadde satt seg fast i isen.

Laster kart, vennligst vent...

OBSERVASJON: Det er i grensetraktene mellom Norge og Russland at det til stadig blir observert villhunder.