Politiet går ut med navn etter at tråler fant lik

Det var den russiske fiskeren Kirill Filippov som ble funnet død av en norsk fiskebåt i i Smutthullet i Barentshavet.

Remøy overleverte lik i Båtsfjord

Mannskap på tråleren Remøy overleverte den avdøde til politiet i Båtsfjord, etter å ha fått liket i trålen under fiske i det havområdet Smutthullet.

Foto: Inge Wahl / NTB scanpix

Herøy-båten «Remøy» fikk i 4. april et lik i trålen i internasjonalt farvann i Smutthullet i Barentshavet.

Avdøde er Kirill Filippov fra Russland, og han ble født 23.07.1988. Han var registrert som mannskap på den latviske tråleren «Memele» våren 2016.

De pårørende er varslet via russisk politi, sier seksjonssjef for etterforskning Ståle Luther i Troms politidistrikt.

Politiet har også fått kjennskap til omstendighetene gjennom en russisk sjøforklaring gitt i Latvia etter ulykken.

– Av sjøforklaringen kommer det frem at avdøde har båret fast i tauverk som er knyttet til krabbeteinene, og at han deretter har blitt dratt over bord. De så ham aldri mer igjen, sier Luther.

Flere av mannskapet på «Memele» skal ha gitt denne forklaringen.

Remøy overleverte lik i Båtsfjord

Det ble gjennomført obduksjon i Tromsø. Politiet har fortalt at mannen som ble funnet var cirka 180 centimeter høy og mellom 30 og 50 år gammel.

Foto: Inge Wahl / NTB scanpix

Har varslet russiske myndigheter

Politiet har også lett i registre og sett på tidligere ulykker og grensepasseringer for å ta rede på mannens identitet og årsaken til at han havnet i havet.

DNA-prøver, hentet ut under obduksjon i Tromsø, viste også at mannen var utenlandsk.

– Vi hadde noen hypoteser om hvem det kunne være og fikk i den forbindelse tilsendt fingeravtrykk fra utenlandske politimyndigheter som vi sammenliknet med de vi hadde her i Norge, fortalte Luther tidligere om etterforskningen.

Dagbladet har tidligere skrevet at en mannlig fisker på mellom 27 og 28 år forsvant over bord fra det russiske snøkrabbeskipet «Memele» 21. april 2016, bare 1,7 kilometer fra der mannen ble funnet 4. april i år.

Politiet har også tidligere bekreftet at det var en teori de vurderte.

Tirsdag bekrefter politiet at det var fiskeren Kirill Filippov som forsvant over bord på skipet.

– Vi har varslet det russiske generalkonsulatet i Kirkenes og avventer et utspill derfra om hva man vil gjøre med avdøde, sier seksjonssjef for etterforskning Ståle Luther i Troms politidistrikt.

Smutthullet

Liket ble funnet i trålposen til en norsk fiskebåt i det internasjonale havområdet Smutthullet, som ligger nært russisk farvann.

Foto: NRK

Internasjonalt farvann – mange savnede

Smutthullet er et internasjonalt havområde i Barentshavet som grenser til både norsk og russisk økonomisk sone, og til havområder ved Svalbard.

Hvilke andre nasjoner som driver fiske eller oppholder seg i området har politiet ikke oversikt over.

Til sammen er området mer en 67 000 kvadratkilometer stort, ikke langt unna størrelsen til fylkene Troms og Finnmark – til sammen.

Gjennom årene er det mange som er meldt savnet i dette havområdet, men politiet fortalte tidlig etter funnet at de ikke kjente til at noen norske personer var savnet i området.

Remøy i Tromsø

Det var tråleren Remøy som fikk et lik i trålen. – Det var en ubehagelig opplevelse, fortalte skipper Kjetil Ervik NRK.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Trodde det var oljeklær

Kjetil Ervik

Kjetil Ervik er skipper på Herøy-båten «Remøy».

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Det er rederiet Fosnavaag Havfiske som eier som eier fiskebåten som fikk liket i trålposen.

Kjetil Ervik er skipper på båten fra Sunnmøre, og fortalte til NRK at det var en ubehagelig opplevelse å gjøre likfunnet.

– Vi trodde først det var noen oljeklær som lå bak i tråla der. Da vi så nøyere på det viste det seg å være deler av et menneske inni. Da stoppet vi opp og pakket inn liket, sier skipperen.

Politiet utelukket ikke at mannen kunne ha ligget i havet i flere år, men har holdt funnet opp mot tidligere forsvinningssaker i disse havområdene.