NRK Meny
Normal

Politiet etterlyser tips etter at noen har saget av hvalrossens tenner

Det døde hvalrosskadaveret ble funnet i sommer. I løpet av september har noen tatt med seg sag i fjæra og sagd av støttennene.

Død hvalross på svalbard

Den døde hvalrossen har allerede vært tilfelle av isbjørnmat. Men det er strengt forbudt å hindre naturens gang som ved å stjele hvalrossens støttenner, sier Sysselmannen.

Foto: Sysselmannen

– Forholdet er alvorlig. Fallvilt skal ligge slik det faller, og man skal ikke røre slike ting, forteller sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand til NRK.

Hvalrossen har ligget død i fjæra ved Ny-Ålesund en stund. Sysselmannen fikk tips om at den lå der i sommer, og da hadde en isbjørn funnet kadaveret og lå og spiste på det.

– Men man skal ikke ta med seg slikt fra Svalbard. Det skal ligge i naturen slik det er, det er en del av opplevelsesverdien. Det ligger benrester rundt omkring på Svalbard, og slik skal det være, sier han.

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen sier til Svalbardposten, som først omtalte saken, at noen trolig har vært på Ny-Ålesund og saget av tennene i løpet av september.

– Det er naturlig å tro at de som har gjort dette kom med båt, og deretter så sitt snitt til å sage av støttennene. Det som er ekstra ille er at de faktisk er sagd av, og at de ikke i det minste fikk falle av naturlig, sier Lyssand.

Sysselmannen har opprettet sak på forholdet, og etterlyser tips i saken som kan bidra til å løse mysteriet.