NRK Meny
Normal

Politiet etterforsker døgnvill-konkursen

Bobestyrer har bedt politiet etterforske styret og tidligere daglig leder i Døgnvill for mulige økonomiske straffbare forhold forut for konkursen i 2013.

Døgnvill

Døgnvill gikk konkurs i 2013 med et underskudd på nærmere 9 millioner kroner. Bobestyrer mener det ble begått straffbare forhold av styret forut for konkursen. Politiet skal nå etterforske saken.

Foto: Kent-Einar Myreng / NRK

Det er avisa Itromsø som i dag skriver at Økoteamet ved Tromsø politistasjon nå har opprettet sak og vil etterforske festivalens konkurs i 2013.

Bakgrunnen er at bobestyrer og tromsøadvokat Bjørn August Krane mener styreleder Torgrim Lien, styret og daglig leder Henry Leeves er ansvarlige for pengeoverføringer fra Døgnvill AS til flere andre datterselskap.

– Jeg kan bekrefte at det er funnet transaksjoner på mange millioner kroner fra Døgnvill AS til Air Production AS, Air Oslo AS, Air Stavanger AS og Døgnvill Vinter AS. Da konkursen var et faktum, ble nesten 14,5 millioner kroner tapsført, sier Krane til Itromsø.

Les også: Døgnvill AS er konkurs - Troms og Finnmark
Les også: Lover Døgnvill til neste år - Troms og Finnmark

Mener styret kjente til den svake økonomien

Ifølge Itromsø mener bobestyreren at styret i Døgnvill bevisst forledet sine lokale leverandører og kreditorer til å tro at festivalen hadde en sterkere økonomi enn det den faktisk hadde, noe som reddet selskapet fra konkurs i 2012.

– I min foreløpige innberetning til påtalemakten, konkluderer jeg med at internlånene tappet Døgnvill AS for all kapital og sågar ga selskapet en betydelig gjeldsforpliktelse. Det gjorde at festivalen var avhengig av et betydelig overskudd – et overskudd jeg mener var umulig å oppnå. Sånn sett har styret bevisst gjennomført en festival som aldri burde vært avviklet. Ledelsen må ha vært kjent med den svake økonomien, sier han.

– Dette er nytt for oss og derfor vanskelig å kommentere. Vi vil besvare spørsmål fra politiet om det kommer. Vi er trygge på at vi ikke har gjort noe kritikkverdig, skriver tidligere styreleder Torgrim Lieni en e-post til Itromsø.

Døgnvill ble slått konkurs i november i 2013, med et underskudd på nærmere 9 millioner kroner.

Les også: Døgnvill sikret videre drift - Troms og Finnmark

Vaklende økonomi lenge

Økonomien til festivalen vaklet lenge før selskapet gikk konkurs. Før festivalen i 2012 skyldte selskapet sine kreditorer 18 millioner kroner, samtidig som publikummet sviktet. Samtidig gikk flere andre festivaler Døgnvill samarbeidet med konkurs det året, noe som påvirket økonomien negativt.