Hopp til innhold

Politiet bryter frister

Politiet i Troms og Finnmark bryter svært ofte fristen for dommeravhør av barn. Førstestatsadvokaten mener det fører til at færre saker ender i retten.

I Troms avdekker politiet langt flere familievoldsaker enn tidligere, men har så langt i år bare overholdt fristen for dommeravhør i 9 prosent av dem. Også i Finnmark avdekker politiet flere saker, viser tall fra statsadvokaten.

Svært problematisk

Konstituert førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Ole B. Sæverud, mener dette er et stort problem.

Ole B. Sæverud

Førstestatsadvokat Ole B. Sæverud.

Foto: Marita Andersen / NRK

- Tidsbruken svekker muligheten til å oppklare voldssaker. Jo raskere politiet kommer i gang med etterforskning og sikre bevis, jo større mulighet har man en domfellelse. Så tida er viktig, sier Sæverud til NRK.

Skåne barn

For å skåne barn fra å møte i retten blir det tatt dommeravhør. Avhøret blir tatt opp på film og skrevet ut. Går saken til retten vises filmen fram som et ledd i bevisføringen i straffesaken.

I følge straffeprosessloven skal dommeravhør tas innen 14 dager etter at politiet har fått inn anmeldelsen.

– I dag mangler vi folk regionen som kan gjennomføre slike avhør. Det kreves en spesiell kompetanse som ikke alle i politiet har, sier Sæverud.

Kapasitetsproblem

Sæverud mener at fordi politiet avdekker flere familievoldsaker blir dette også et kapasitetsspørsmål for dem.

Flere saker betyr flere dommeravhør.

– Det er gjort en god del for at politiet skal bli bedre. Det er opprettet familievoldkoordinatorer i politidistriktene og opprette såkalte *barnehus, blant annet i Tromsø. Flotte tiltak, men jo mer vi arbeider med dette, jo mer ser vi hva som mangler og skal til for å være best mulige, sier førstestatsadvokaten.

Endringer

Sæverud mener at flere i politiet må få kunnskapen som trenges for å foreta dommeravhør.

– Det er viktig å få på plass. Det må også gjøres noe med kvaliteten på de sakene politiet får inn fra helsevesen, og barnvernet for eksempel, sier han.

(*Barnehus er et tilbud til barn og pårørende som har vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep og skal møte i rettsvesenet.)

Hør hele intervjuet med Ole B. Sæverud her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.