Hopp til innhold

Vil stanse dommeravhør av misbrukte barn

Det er politiet og ikke dommerne som bør avhøre barn som kan være utsatt for overgrep og vold.

Barnehuset Hamar

Arbeidsgruppa vil ha slutt på dommeravhør av barn som kan være utsatt for overgrep

Foto: Halvor Mykleby / NRK

Det mener ei arbeidsgruppe som har gått gjennom reglene for dommeravhør og observasjon av barn og psykisk utviklingshemmede.

Leder for gruppa har vært daværende statsadvokat Ole Bredrup Sæverud hos Statsadvokaten i Troms og Finnmark. Sæverud er i dag politimester i Troms.

Spørsmål om rettsikkerhet

Gruppa skriver i sin innstilling til Justis – og beredskapsdepartementet:

« Det kan stilles spørsmål ved om den rolle dommeren har under avhøret i dag er den mest hensiktsmessige, både ut fra praktiske og rettssikkerhetsmessige hensyn.»

Når et barn som kan være utsatt for vold eller seksuelle overgrep blir avhørt av en dommer og man har mistanke til en konkret gjerningsperson, blir vedkommende mistenkte siktet .

Dermed har den siktede krav på en forsvarer. I et dommeravhør har forsvareren ikke nødvendigvis rett til å være til stede for å stille spørsmål til barnet som avhøres.

Det betyr at avhøret ikke kan brukes som bevis i en påfølgende rettsak.

En jobb for politiet

Ole B. Sæverud

– La politiet overta avhøre av volds- og overgrepsutsatte barn, mener Ole Bredrup Sæverud. Han har ledet gruppa som foreslår endringer i avhør av barn

Foto: Marita Andersen / NRK

Gruppa foreslår at avhør av barn som kan være voldsoffer overlates til politiet som en naturlig del av etterforskninga.

Et argument som taler for ei slik ordning er hensynet til rettssikkerheta til eventuelt mistenkte i saka.

Når det blir iverksatt et dommeravhør blir eventuelle navngitte mistenkte automatisk siktet i saka.
Uansett om mistanken seinere skulle vise seg å være grunnløs, betyr det en alvorlig belastning for den som har vært siktet.

Hvis politiet er ansvarlig for avhøret blir en mistenkt ikke nødvendigvis siktet automatisk. Det vil alene være med på å redusere belastninga for vedkommende.

Samtidig vil det bety at man slipper å foreta en siktelse som seinere må frafalles, mener arbeidsgruppa.

Vil likestille sedelighetssaker og familievold

I dag er det forskjellige avhørsmodeller i sedelighetssaker og i familievoldssaker. Det mener gruppa bør endres. I en ny avhørsmodell bør disse sakstypene likestilles.

– Vi foreslår dette fordi det finnes mange likheter mellom disse sakene, ikke minst ser man at skadevirkningene på barn som utsettes for vold eller er vitne til vold i hjemmet kan få alvorlige seinskader, sier Sæverud som har vært leder for arbeidsgruppa.

Barnehusene skal brukes

Arbeidsgruppa vil at bruk av barnehus skal bli obligatorisk i mange tilfeller, både for barn under 15 år og for psykisk utviklingshemmede.

Samtidig vil man at det skal stilles krav til kompetanse både til den som skal foreta selve avhøret og til den skal lede avhøret.

Arbeidsgruppa foreslår også at det blir gitt klare frister for gjennomføring av avhør i de mest alvorlige sakene. I dag blir det ofte dokumentert at det går for lang tid fra myndighetene mottar en bekymringsmelding og til avhøret blir gjort.