NRK Meny
Normal

Politiet advarer: – Kaken ser ut som en helt vanlig brownie

Stadig flere ungdommer ruser seg ved å spise hasjen i stedet for å røyke den. Politiet er bekymret, og sier det gir både sterkere og mer langvarig rus.

Food Holiday Cookies Day 2

Illustrasjonsfoto. Politiet har fått flere tilbakemeldinger fra både ungdom og foreldre om at det synes å ha kommet en ny narkotrend til Tromsø.

Foto: Matthew Mead / Ap

En ny trend i Tromsø ser ut til å være såkalt hasjbrownies, det betyr rett og slett at rusmiddelet er tilsatt i kakedeigen.

– Det som kan være litt skummelt er hvis noen prøver å lure hasj i folk. Kaken ser helt ut som en vanlig brownies, derfor er det lett å ta feil uten å vite at den er tilsatt hasj, sier leder for Ungdomsgruppa i Troms politidistrikt, Anita Hermandsen.

Hasj er et svært tilgjengelig stoff i Tromsø, det er derfor ingen problem for ungdom å få tak i hasj dersom de går inn for det, sier U18-lederen.

Politiets ungdomsgruppe U18 jobber tverrfaglig og samarbeider blant annet med skoler og andre aktører som jobber med unge i Tromsø. U18 jobber også direkte ut mot ungdommen selv.

– Ungdommen står ved kjøkkenbenken og lager disse kakene selv, sier Hermandsen.

Anita Hermandsen

Leder for Politiets ungdomsgruppe U18 i Troms politidistrikt.

Foto: Trygve Melum Andreassen / NRK

Sterkere rus

Forskjellen mellom å røyke hasj og spise den, er at rusen gjerne blir både sterkere og mer langvarig når den blir spist, forklarer Hermandsen.

– Det som bekymrer oss er at det tar litt lengre tid før rusen kjennes, dermed er det større fare for å få i seg for mye, sier hun.

På Ung.no sine sider står det at

«Det varierer også hvor mye THC som er i hasjen, og dette er igjen med på å avgjøre hvor rusa man blir på browniesene. Når man spiser hasjbrownies kommer rusen langsommere og derfor er det en stor risiko for at man får i seg for mye THC som er virkestoffet i hasj. For mye THC kan føre til angst, forvirring og i verste fall psykoselignende tilstander».

Flere henvendelser

Politiet sier at de ikke har noe oversikt over hvor utbredt dette er.

Men den siste tiden har både ungdommer og foreldre fortalt om dette fenomenet.

– Noen forteller at det bare smaker vanlig kake, mens andre sier at det smaker helt forferdelig, sier Hermandsen.