NRK Meny
Normal

Fylkesvaraordfører politianmeldt for ærekrenkelser

Fylkesvaraordfører Bente Haug anmeldes for ærekrenkelse etter anklager om at hovedutvalgsleder og partifelle Grethe Ernø Johansen farer med løgn i Polarbase-saken.

Fylkesvaraordfører Bente Haug i Finnmark

ANMELDES: Fylkesvaraordfører i Finnmark Bente Haug anmeldes for ærekrenkelser etter å ha anklaget partikollega Grethe Ernø Johansen for løgn i forbindelse med tildelingen av 50

Foto: Marte Lindi

– Jeg krever en uforbeholden unnskyldning og dementi av beskyldningene om at jeg er en løgner.

Det sier Arbeiderpartiets Grethe Ernø Johansen. Hun har derfor gått til anmeldelse av Bente Haug. Ernø Johansen er fylkespolitikeren fra Hammerfest som har fått hard kritikk for å ha drevet et sololøp rundt tildelingen av 113 millioner kroner.

Stridens kjerne er møter mellom fylkesrådene i Nord-Norge og regjeringen, der Ernø Johansen representerte Finnmark fylkeskommune på møtet med Samferdselsdepartementet 1. juli i år.

Ernø Johansen har forklart at hun ikke var klar over at de skulle legge fram en prioriteringsliste til departementet.

Hun holdt en presentasjon der det blant annet ble vist bilder av Polarbase og riksvei 94 i Hammerfest, som illustrasjoner på viktige prosjekter i Finnmark.

På bakgrunn av bildene valgte departementet å tildele Polarbase 44 av de 113 millioner kroner. Dette var kompensasjon gitt av regjeringen etter innføringen av arbeidsgiveravgift i Finnmark.

Grethe Ernø Johansen

TAR SELVKRITIKK:– Man kan jo alltid ta selvkritikk i ettertid. Men enn ting jeg i hvert fall vil be om unnskyldning for er at jeg ikke informerte hovedutvalget i etterkant av møtet 1. juli, sier hovedutvalgsleder i Finnmark Grethe Ernø Johansen.

Foto: Allan Klo/NRK

Vil ikke kommentere anmeldelsen

De hardeste reaksjonene kom fra nabobyen Alta og fylkesvaraordfører Bente Haug, som hevdet Ernø Johansen hadde løyet om at hun ikke hadde gått inn for en slik fordeling.

Men da NRK snakket med Bente Haug mandag kveld ønsket hun ikke å kommentere saken.

Dette sa imidlertid fylkesvaraordføreren til NRK 10. september:

– Vi oppfatter at det hun kommuniserer ut i media ikke er riktig, men fullt av unøyaktigheter og usannheter som ikke er akseptable i Arbeiderpartiet, sa Haug.

– Er det løgn?

– Ja, var svaret fra fylkesvaraordfører Bente Haug på spørsmål fra NRK.

Ketil Solvik Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har tidligere støttet Ernø Johansen og sagt at Finnmark fylkeskommune ikke har levert noen skriftlig prioritering for kompenserende midler for arbeidsgiveravgift.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Ernø Johansen fikk imidlertid raskt støtte av en rekke politikere som var til stede under møtet med regjeringen.

Blant annet fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), som sa Finnmark fylkeskommune ikke hadde levert noen skriftlig prioriteringsliste for kompenserende midler for arbeidsgiveravgift.

Solvik-Olsen bekreftet også at departementet prioriterte 50 millioner kroner til Polarbase på bakgrunn av en bildeillustrasjonen i powerpointpresentasjonen Ernø Johansen hadde med seg til Tromsø 1. juli.

– Har vært kjempevanskelig

I ettertid har Haug nektet å beklage uttalelsene om at Ernø Johansen farer med løgn.

– Jeg kan ikke ha disse anklagelsene på meg, det finner jeg meg ikke i. Derfor må jeg nå gå til anmeldelse av saken, sier Ernø Johansen nå til NRK.

Hun forteller om en vanskelig høst, der hun har måttet ta anklagelsene personlig.

Bente Haug

TAUS: Da NRK snakket med Bente Haug mandag kveld ønsket hun ikke å kommentere anmeldelsen. Hun har heller ikke svart på telefoner eller på beskjed fra fylkesråden.

Foto: Trond Magne Henriksen / Finnmark Fylkeskommune

– Det er klart det har gått inn over meg, og at det har vært kjempevanskelig, sier Ernø Johansen.

Ernø Johansen hevder hun har forsøkt å gi fylkesvaraordføreren en mulighet til å rydde opp før politianmeldelsen ble levert.

– Jeg forsøkte å ta kontakt etter å ha snakket med min advokat, fordi jeg ønsket å gi henne en sjanse til å beklage før jeg gikk til anmeldelse, forteller Ernø Johansen.

Men da hun gjentatte ganger forsøkte å ringe uten å få svar, ga hun derfor beskjed gjennom Ingalill Olsen som er leder av Finnmark Arbeiderparti. Siden har hun ikke hørt noe.

– Man kan jo alltid ta selvkritikk i ettertid. En ting jeg i hvert fall vil be om unnskyldning for er at jeg ikke informerte hovedutvalget i etterkant av møtet 1. juli. Det beklager jeg sterkt, sier Ernø Johansen.

Videre beklager hun også at presentasjonen ble utformet og tolket som en prioriteringsliste.

– Sånn skulle den ikke sett ut, og jeg skulle nok bare hatt tekst på den powerpoint-presentasjonen. Men det er jo greit å se i ettertid, avslutter fylkesråd Grete Ernø Johansen.