NRK Meny
Normal

Polarinstituttet anmelder Andhøy

Norsk Polarinstitutt har bestemt seg for å anmelde Jarle Andhøy igjen etter hans siste ekspedisjon i Antarktis.

Jarle Andhøy og båten Nilaya

Jarle Andhøy dro med seilbåten Nilaya for å lete etter den savnede båten Berserk og mannskapet i Antarktis.

Foto: www.nilaya.co.nz/Arne Raanaas

Instituttet opplyser at de har levert inn en anmeldelse mot «den ansvarlige for Nilaya-ekspedisjonen». Anmeldelsen gjelder brudd på meldeplikten og manglende forsikring. Nilaya er navnet på seilbåten Andhøy kjøpte i New Zealand.

Den er senere døpt om til Berserk, det samme navnet som to av Andhøys tidligere båter.


Ikke mottatt tilfredsstillende informasjon

Norsk Polarinstitutt har formelt ansvar i Norge for å følge opp «Forskrift om vern av miljøet i Antarktis», og understreker at den ansvarlige for slik planlagt virksomhet i Antarktis plikter å melde fra til instituttet.

Norsk Polarinstitutt sier det ikke har mottatt informasjon og dokumentasjon som på en tilfredsstillende måte oppfylte plikten og derfor har levert inn en anmeldelse til Troms politidistrikt.

Jarle Andhøy og mannskapet om bord på seilbåten befinner seg for tiden i Puerto Williams i Chile dit båten ble tatt inn til kontroll 31. mars.


Fikk bot i fjor

Andhøy avsluttet søket etter den forrige Berserk-båten og mannskapet etter å ha gjennomført en blomsterseremoni til minne om de savnede 22. februar i år. Han er ikke fornøyd med resultatet av leteaksjonen og vurderer en ny ekspedisjon.

Norsk Polarinstitutt ga en bot på 25.000 for brudd på miljøforskriften under Andhøys forrige ekspedisjon med Berserk i 2011, som endte med at seilbåten forsvant i Sørishavet og tre besetningsmedlemmer omkom.