NRK Meny
Normal

Planlegger gigantprosjekt med egen togbane inne i fjellet

Planene for et nytt turistanlegg i Lyngen inneholder blant annet togbane, hotell, restaurant, skianlegg og svømmehall. Styreformann i Arctic Alps AS, Torbjørn Sjølstad, er entusiastisk.

Gigantprosjekt i Lyngen

Arctic Alps skal prøve å selge blant annet toppturer, nordlys og andre naturopplevelser.

Foto: Eskil Mehren, Dan Henrik Klaussen og Knut-Sverre Horn / NRK

– Vi er i ferd med å planlegge landets mest spektakulære turistanlegg i Lyngsalpene, sier han til NRK.

Sjølstad bruker store ord når han beskriver det planlagte anlegget i Lyngen, som arkitektfirmaet Snøhetta skal tegne.

Med utgangspunkt i Lyngseidet vil de bygge et stort velkomstsenter, og derfra en 2-spors jernbane inn i fjellet Goalsevarri og opp til det 1300 meter høye fjellet.

Der ønsker Arctic Alps å bygge hotell, restauranter, konsertsal, og svømmehall inne i fjellet, med fjellsiden som «vinduer».

Helt på toppen ønsker de et nordlysobservatorium velkommen.

Torbjørn Sjølstad

Torbjørn Sjølstad er styreformann i Arctic Alps AS.

Foto: Privat

– Vi skal begynne i det små, men det primære er at vi ønsker å tilføre lokalsamfunnet i Lyngen og i regionen et vekstpotensial, og vi ser at turisme er mulighetenes marked, sier styreformann Sjølstad til NRK.

Stort marked for turisme

Han innrømmer at det er store planer, men mener det er marked for dette.

– Bare i fjor var det godt over 100.000 turister i Lyngen, men vi mangler både overnattingsmuligheter og serveringssteder. Dette vil ha store positive konsekvenser for småskalaprodusenter i kommunen, sier Sjølstad.

Sølvi Jensen

Ordfører i Lyngen, Sølvi Jensen, synes det er bra at noen tørr å tenke stort i kommunen.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Også Lyngenordfører Sølvi Jensen (Ap) er entusiastisk.

– Jeg synes det er fantastisk at folk tør å satse og bruke sine ressurser og pågangsmot til å kunne tenke slike store tanker også hos oss, sier hun til NRK.

99 prosent sikkert

Turistanlegget skal være basert på økoturisme, og drives av egenprodusert energi som tidevann og biobrensel.

– Signalene vi har fått er positive, men det er jo utfordringer med et så stort prosjekt. Jeg er kanskje en beskjeden trønder, men jeg vil anslå at det er 99 prosent sikkert at dette blir noe av, sier Sjølstad.

Men før spaden går i jorda, er det noen ting som må på plass. Skissene er tegnet, men Arctic Alps AS venter på endelig tomteavklaring. Deretter skal de legge ut en aksjeemisjon i samarbeid med Pareto Fonds og Geelmuyden. Kiese.

– Vi håper på utenlandske og innenlands investorer som kan bidra i tillegg til at vi vil ta opp lån, sier Sjølstad.

Planlegger samarbeid med FIS

Arctic Alps har allerede vært i møter med det internasjonale skiforbundet FIS. Mens temperaturen stiger i Sør-Europa, åpner de nå kanskje øynene mot fjellet Goalsevarri.

– De har problemer med å arrangere worldcupen på grunn av varmen. Med den nordvendte Goalsevarri ned mot Lyngseidet ser de for seg en temmelig spektakulær utfor og Super-G trase, ned mot sentrum, forteller Sjølstad.