NRK Meny
Normal

Pinlig for idretten

- Når de som vanligvis er de største tilhengerne av store idrettsarrangement, plutselig og på mirakuløst vis blir de største motstanderne, ja da er det noe som ikke stemmer.

Tone Jensen

Redaktør i NRK Troms og Finnmark, Tone Jensen.

Foto: Nina Einem / NRK

Redaktør i NRK Troms og Finnmark, Tone Jensen, kommenterer den siste utviklingen i OL-saken:

Det er trist å være vitne til det spillet som nå foregår blant de som skulle være norsk idretts fremste talspersoner. Avslørt og avkledt alle argumenter har de snart ikke fnugg av troverdighet igjen.

Det er nærmest en «utenfor kroppen-opplevelse» å være vitne til at et kobbel av idrettsledere, i kompaniskap med et enda større kobbel av sportsjournalister, slåss med nebb og klør mot at Norge skal arrangere et vinter-OL.

Når de som vanligvis er de største tilhengerne av store idrettsarrangement, plutselig og på mirakuløst vis blir de største motstanderne, ja da er det noe som ikke stemmer.

Idrettspresident Tove Paule har bekymret seg veldig over de 200 millionene idretten fikk i ekstra regning og brukt det som kron-argument for å si nei til Tromsø 2018. Når hun nå får tilbud om disse pengene, vrir hun seg og blir plutselig påtatt engstelig for landets finanser.

Det er direkte pinlig. Paule burde heller bekymre seg over idrettsstyrets troverdighet. Tåkeprat om brutto nasjonalprodukt og såkalte idrettspolitiske overordnede mål bare bekrefter den mistanken som lenge har hvilt over deler av idrettsstyret: de har nok en agenda. Men den er ikke Tromsø!

Men det stopper ikke der. Norge er også avslørt som en snylte-nasjon når det gjelder toppidrett. Det var eiendommelig å se friidrettspresident Svein Arne Hansen i Redaksjon En tirsdag kveld. For satt ikke mannen der og fortalte hvor fantastisk han hadde hatt det under OL i Beijing og at nå skal vi snart til den russiske byen Sotsji i samme ærend?

Er det virkelig sånn at et av verdens aller rikeste land bare skal sende sine idrettsutøvere rundt om i verden, uten å by på store arrangement sjøl? Skal vi bare belage oss på at Kina og Sør-Korea og andre fattige land tar kostnadene, mens vi kun har gleden av å komme til dekket bord? Som en rik snyltenasjon som aldri bidrar?

De såkalte tallknuserne greide det Martinsenutvalget aldri klarte. Ved å plusse på et par flyplasser her og der og ta med utgiftsposter som det var avtalt ikke skulle tas med, ble resultatet tilnærmet uspiselig.

Man skal sjølsagt være forsiktig med mistenksomheten, men det skurrer alvorlig når denne rapporten, som skulle være topp hemmelig, ble lekket til Norges største avis dagen før den skulle offentliggjøres. De som gjorde det, visste hva de gjorde, de skjønte hvilken effekt det ville ha.

Det spillet som foregår nå er ikke bare uheldig for idrettsnasjonen Norge. Det er direkte pinlig!