NRK Meny
Normal

Drømmen er å spille live hver kveld

Å spille live er limet i alt plateklare Petter Carlsen fra Alta gjør. Nå legger han ut på turne med sitt rykende ferske album, som ifølge anmelderne får «det kalde nord til å virke varmt».

Petter Carlsen er klar med ny plate "Sirens 19. september. Her tester han en ny gitar han har fått lokalt i Alta.

Her tester Petter Carlsen sin nye gitar, som han har fått før han nå slipper sin nye plate «Sirens». Video: Rune Berg

Det er det som er limet i det jeg driver med - det å kunne få spille live så mye som mulig.

Petter Carlsen

– Jeg hadde en før-releaserunde i Hammerfest og Alta fredag og lørdag sist helg, Så nå er jeg i gang, sier Petter Carlsen til NRK.

Altaartisten Petter Carlsen (34) er nemlig ute med albumet «Sirens» som er hans tredje plate. Med denne plata tar han et stort steg som artist, der håpet og målet er å få spille live rundt i verden.

Denne gangen hadde han lyst å gjøre noe nytt i forhold til de to forrige platene. Og skal vi tro anmeldelser som allerede har kommet har han lykkes svært godt med det.

En ny musikkretning

Petter Carlsen

Petter Carlsen på scenen med Aleksander Kostopoulos og bandet Pil & Bue. Et bandprosjekt som gir ham ekstra energi i egen låtskriving.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

– Lydmessig så er det en ny historie og en annen retning. Det fordi jeg rett og slett stagnerte litt i låtskriverprosessen. Noen ganger går man i blinde på det man holder på med. Derfor fikk jeg hjelp av Wetle Holte, som har produsert plata og spiller med meg på plata, sier Petter.

– Det er altså han som er den ensomme trommisen?

– Ja, hehe, det stemmer.

Den ensomme trommisen her viser til tittelen Carlsen bruker når han spiller konsert under konseptet «Petter Carlsen & the Lonely Drummer Orchestra».

Holte er nemlig med Carlsen og spiller live på turneen han nå skal legge ut på.

Bandet som gir mer energi

Siden forrige plate har han jobbet med egne låter, men har også vært med i duoen Pil & Bue sammen med Aleksander Kostopoulos. Og akkurat det prosjektet har gitt ham ekstra energi.

– Det er to veldig forskjellige uttrykk og det trigger låtskriveren i meg. Det har gjort meg mer produktiv på hver sin kant, mener artisten.

Petter Carlsen og Heidi Somheim

I NRK studioet i Alta, der Petter Carlsen spilte live på radio sammen med Heidi Solheim.

Foto: Marte Lindi, NRK

Carlsen har holdt på lenge som finnmarksmusiker og har klart å gjøre det til en levevei, der han kan holde på med musikk hele tiden.

– I Norge er jeg jo plateselskap, booking og artist for hele soloprosjektet, så det blir kontordager på meg også. Det blir ikke bare skriving, selv om jeg skulle ønske det.

Det er mange hatter å skifte på så han prøver å skille det bedre med uker der det kun er fokus på det kreative.

Drahjelp ut i Europa med Anathema

Nå har han et apparat ute i Europa som gjør at han kan gi ut musikk der også. Det gjelder spesielt Nederland og Tyskland, der han har fått en trofast fanskare etter hvert.

– Jeg har spilt en del i de to landene, der jeg blant annet var på turné med bandet Anathema i 2010 og 2011. Det gjorde at jeg fikk en del fans, ettersom jeg da spilte for mye folk i Tyskland, Nederland og i Frankrike. Det betydde jo mye med tanke på å finne samarbeidspartnere også utenfor Norge. Karrieremessig for meg var det bra.

Anathema er et engelsk progrockband, som Carlsen er fan av. I 2010 fikk han stukket en EP i hånda på låtskriver Danny Cavanagh i Oslo. Det ble starten på et vennskap og starten på Carlsens vei ut i Europa som artist.

Større i Europa enn hjemme?

Petter Carlsen

Petter Carlsen har flere ganger spilt under Aronnesrocken i hjembyen Alta. Her fra festivalen i 2013.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

Han sier det er veldig annerledes å spille fra sted til sted, og det er mye mer folk nedover i Europa enn i Finnmark.

– Har du blitt større ute i Europa enn her hjemme?

– Jeg vet ikke. Nå har jeg fått veldig gode anmeldelser på Sirens-albumet i Tyskland og Østerrike og det er kjempestas. Så jeg håper at det kan være med på å bygge opp en fast fanskare, som gjør at jeg kan turnere på en mer fast basis. Det er det som er limet i det jeg driver med - det å kunne få spille live så mye som mulig, forteller han.

– Kick å stå på scenen

Når han først drar ut døra med gitaren i hånda er drømmen å spille live hver kveld.

– Det er først og fremst et stort kick å stå på scenen, spesielt der du føler at NÅ leverer vi veldig bra.

Plata hans slippes fredag 19. september og det utløser en turné der han spiller både i Norge og i Europa.

Han startet med tidlige konserter i hjembyen Alta og Hammerfest. Nå går turen videre til Oslo, og deretter har han syv konserter ute i Europa. Og i november går turen til Øst-Finnmark.

– Det blir gøy, sier plateklare Carlsen.

Petter Carlsen med ny plate, Sirens

Petter Carlsen har tatt turen inn i helt nye landskap lydmessig, men føler seg hjemme. – Jeg innser at jeg selv er mest glad i band som tør ikke å bruke oppskriften, sier han om valget for 'Sirens'.

Foto: Gitte Johannessen / NTB / NTB Tema