Hopp til innhold

– Viktig at UNN får rydda opp, sier pasientombudet

Utbruddet av tarmbakterien Klebsiella ved Universitetssykehuset Nord-Norge, vekker bekymring også hos pasient- og brukerombudet.

Pasient- og brukerombud i Troms, Odd Arvid Ryan

Odd Arvid Ryan er pasient- og brukerombud i Troms.

Foto: NRK

– På et sykehus er det mange sårbare pasientgrupper. Det er pasienter som skal til operasjon, pasienter som er opererte, pasienter som skal motta cellegiftkurer, og så videre. Lista kan gjøres lang. Så det er klart at på sikt vil dette kunne bli en svært alvorlig situasjon. Jeg håper inderlig at de får bukt med dette snarest mulig sier pasient- og brukerombud i Troms, Odd Arvid Ryan.

Les også: – Det største og mest omfattende utbruddet vi har hatt

Kan kreve erstatning

Klebsiella-bakterien er en tarmbakterie, som kan gi ulike infeksjoner, blodforgiftning og i sjeldne tilfeller en alvorlig form for lungebetennelse. I halvannet år har sykehusbakterien fått herje på UNN, uten at smittekilden er blitt avdekket. Nå finnes det bare én type antibiotika igjen som virker, og brukes det for mye av den, vil også den slutte å fungere til slutt.

– Hva slags rettigheter har pasienter som kommer på sykehus og blir smittet av denne bakterien ?

– Det finnes ingen konkrete rettigheter knyttet til denne type hendelser. Men dersom pasienter påføres skader eller blir satt ut av spill for eksempel i yrkeslivet, kan dette være forhold som gir rett til pasientskadeerstatning, sier Ryan.

Smittevernoverlege på UNN, Torni Myrbakk

Smittevernoverlege Torni Myrbakk frykter flere bakterieutbrudd på UNN i årene framover.

Foto: Elise Holdal / NRK

Frykter økning

Smittevernoverlege Torni Myrbakk ved Universitetssykehuset Nord-Norge frykter dette ikke er det første, store bakterieutbruddet de ser.

–Jeg tror dessverre at det blir en økning i årene fremover. Det er fordi vi ser hva som skjer ellers i verden og det skjer også i Norge.

En rekke tiltak er satt i verk, ikke minst når det gjelder håndhygiene, og om noen måneder håper hun at utbruddet er over.

– Fokuset på hvordan vi skal bruke antibiotika blir større og større, så jeg håper dette er en trend vi kan snu, sånn at vi fortsatt har antibiotika tilgjengelig når vi trenger det, sier Myrbakk.

Ingen henvendelser

Så langt har ikke pasient- og brukerombud Odd Arvid Ryan blitt kontaktet av noen pasienter om bakterieutbruddet.

– Det vi kan gjøre er å være der for pasienter og pårørende som måtte ha spørsmål om rettigheter og hvordan de skal forholde seg. Men så langt har vi ikke fått noen konkrete henvendelser, sier Ryan.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark