NRK Meny
Normal

– Viktigere med gode holdninger enn fine sykepleierkjoler

Å kle på seg sykepleieruniformen var stas første gangen, selv om den ikke er spesielt pen. Sykepleierstudentene Ingvill Berglund og Lisa Konst har ikke forståelse for sykepleiere som pynter seg med ringer og klokker fordi uniformen er for stygg.

Ingvill Berglund og Lisa Konst

Sykepleierstudentene Ingvill Berglund (t.v) og Lisa Konst er stolte av sykepleieruniformene sine.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Uniformen er nydelig. Jeg skulle gjerne brukt den hjemme også.

Jordmor Merete Strand

I eksamenstida er det bøkene som får mest omsorg, men studentene Ingvill Berglund og Lisa Konst gleder seg til de blir uteksaminerte sykepleiere om ett års tid.

Drømmearbeidsplassen er ved et sykehus.

Der er arbeidsantrekket hvite, vide overdeler med rette sømmer og matchende hvite bukser med strikk i linningen og rundt anklene. De kommende sykepleierne synes ikke at uniformene er stygge. Tvert imot, faktisk.

Ingvill Berglund og Lisa Konst studerer

Sykepleiere som har på seg ringer og neglelakk, fremstår som useriøse, mener sykepleierstudentene Ingvill Berglund og Lisa Konst.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– De fleste på studiet syntes det var stas da vi fikk ta på oss uniformen for første gang. Og den er jo veldig praktisk utformet, sier Lisa Konst.

Høyskolelektor Jorunn Andrea Brænd har forsket på hygiene blant sykepleiere, og har funnet ut at ulekre uniformer gjør at flere bryter uniformsreglene med å ha på seg ringer og ikke klippe neglene.

Årsaken er i følge henne at sykepleierne er misfornøyde med uniformene.

– Når det er uniformsreglementer som ikke underbygger ønsket om å få lov til å fremstå individuelt og vise hvem man er, så finner vi smutthull for å pynte det opp likevel. Det er der vi finner uniformsreglementsbruddene. Vi vil gjerne vise omverden hvem vi er. Det er kanskje noe som har kommet sterkere fram i senere tid, forteller Brænd til NRK.

Fin og praktisk uniform

Enkelte sykepleiere bryter hygienereglene for å vise individualitet gjennom å bære ringer eller klokker. Men de fleste er flinke til å overholde reglene.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Bevisstgjøre sykepleierne

Komfort er viktigere enn utseendet, mener Ingvill Berglund, som er tillitsvalgt for andreårsstudenter ved sykepleierutdanninga i Tromsø.

Hun synes det er en fordel at hun ikke må være så pyntet på jobb. Men hun påpeker at det er mange kvinner i yrket, og at det er naturlig at de vil være fine på fritida.

– Det er sikkert en del som glemmer å fjerne negellakk eller ringer når de har hatt det på seg etter jobb. Derfor er det viktigere å jobbe med å bevisstgjøre sykepleierne på hygienereglene enn å skulle endre sykepleieruniformen, sier hun.

Halvparten av infeksjonssmitten på Universitetssykehuset Nord-Norge kjem frå dei som jobbar der.
Ei årsak er slurv med arbeidsuniformen til helsearbeidarane. 
No vil sjukepleiarane ha meir feminine arbeidsantrekk, viser ny undersøking.

Synd om de føler seg dårlig kledd

Ledelsen ved sykepleierutdanninga i Tromsø har ikke hørt noe om at sykepleierstudentene synes uniformene er stygge.

– Det er selvsagt synd om sykepleiere føler de er dårlig kledt på jobben, men arbeidet for å forhindre infeksjoner hos pasienter er det viktigste hensynet, sier instituttleder Gyrd Thrane. Heller ikke i sykehuskorridorene vil de kvitte seg med uniformen.

Jordmor Merete Strand

Klokka henger på brystet, ikke på armen, slik reglementet tilsier. Jordmor Merete Strand er nøye med å overholde hygienereglene til sykehuset.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Jordmor Merete Strand har hatt et kjærlig forhold til sitt hvite arbeidsantrekk siden 1996, og synes den er fantastisk komfortabel.

– Uniformen er nydelig. Jeg skulle gjerne brukt den hjemme også, smiler hun.

De eneste gangene kollegaene snakker om uniformen, er når strikkene strammer eller er for løse.

– Vi er rett og slett komfortable med uniformen, sier jordmora.

Upraktisk med kjole

Lisa Konst har forståelse for at enkelte sykepleiere som går i uniform hver dag ønsker å pynte seg, og synes de tidligere uniformene er mer feminine.

– Om man skal flytte en pasient er det upraktisk med kjole, sier Lisa.

Ingvill reagerer negativt når hun ser sykepleiere med neglelakk og ringer.

– Det virker som om de ikke bryr seg om hygiene eller mangler kunnskap om det. Som pasient ville jeg kanskje tenkt at de var useriøse, og at jeg ville hatt større tillit til sykepleiere som overholder hygienereglene, sier Ingvill. Hun sier at de som vil se pene ut, kan gjøre det gjennom hår og sminke. Hun får støtte av Lisa.

– Om man velger et yrke som sykepleier, bør man ikke ha et behov for å uttrykke individualitet gjennom pynt og smykker. Det er viktigere å tenke på pasienten og hans behov, sier Lisa og suppleres av Ingvill,

– Man er ikke på jobb på et sykehus eller sykehjem for å være fin. Da har man valgt feil yrke.