Pappakos for Os på hjemmebane

Satser mot Kollen-VM i 2016.

Alexander Os (34) trives som småbarnspappa til 3 måneder gamle Solveig. Og får med tid til familien nå som han ikke er på landslaget.

Alexander Os (34) trives som småbarnspappa til 3 måneder gamle Solveig. Og får med tid til familien nå som han ikke er på landslaget. Foto/redigering: Gunnar Grindstein.

Det er ikke bare negativt å miste landslagsplassen. Skiskytteren Alexander Os ble pappa for første gang i august. Og hjemme i Tromsø får både samboer Trine Lundamo og datteren Solveig se mer til Alexander enn de normalt ville gjort.

Alexander Os og Solveig (3 mnd.)

Alexander Os med datteren Solveig, som ble født i august.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Ho er i hvert fall veldig fornøyd med at jeg ikke er på landslaget, slik at jeg har fått være mer hjemme, sier Alexander Os og ser ned på datteren Solveig som han har på fanget foran peisen i leiligheten på toppen av Tromsøya, et steinkast fra lysløypa.

34-åringen fra Fauske stortrives i sin nye rolle som pappa.

– Jo, det er fantastisk. Det har vært ei veldig fin tid fram til nå. Vi har koset oss masse, sier Os.

Rømte til Finland

Etter seieren i åpningsrennet på Sjusjøen for halvannen uke siden – med påfølgende billett til verdenscupåpningen i Östersund, fikk Os et par dager hjemme i Tromsø.

På grunn av mildværet rømte han – med familen – til Muonio i Nord-Finland. Der har Os fått trent under meget gode forhold den siste uka. Kjøreturen fra Tromsø tar fem-seks timer.

Familien Os i Muonio

Alexander Os har hatt med seg samboer og datter i finske Muonio den siste uka.

Foto: Privat

– Her har det vært perfekte forhold. Har fått gjort litt teknisk finpuss både i løypa og på standplass. Og i tillegg har familien også kost seg. Samboeren har også fått tatt seg noen skiturer mens jeg har vært pappa. Og lille Solveig har hatt det veldig bra her, sier Os.

Har funnet nytt skipar

I tillegg har han funnet et skipar som kan gjøre susen utover vinteren.

– Ja, jeg har funnet et par fungerer veldig bra. Glitestene har vært gode. Og jeg får den gode følelsen oppe på dette skiparet, sier Alexander Os.

Os har funnet gullskiene

Alexander Os har testet ski i Muonio. Og funnet et par han tror vil gjøre susen kommende sesong.

Foto: Privat

Familien setter kursen mot Tromsø igjen på lørdag. Mandag reiser han til Östersund der han skal gå sprint og jaktstart i verdenscupen om halvannen uke. Det blir han første konkurranse i verdenscupen på nesten ett år.

– Jeg gleder meg. Og håper å gjøre det så bra der at jeg får flere muligheter i verdenscupen.

Tenker på VM i Kollen

Og Os røper at han tenker enda lenger enn denne sesongen.

– Vi får se hvordan det går videre denne sesongen. Og så er det jo et VM i Holmenkollen neste år som er fristende å satse mot hvis framgangen fortsetter.

Samboer Trine Lundamo, som har permisjon fra sin ingeniørjobb, har ikke noe i mot at Alexander forlenger karrieren med ski og gevær.

– Hvis han fortsetter å gjøre det bra, så er vi åpen for det, det tror jeg, sier Lundamo.

– Det er vel ikke helt avklart, ler Alexander Os ...

Alexander Os med alternative treningsmetoder.

Alexander Os med alternative treningsmetoder.