NRK Meny
Normal

Påkjørt av sint finsk fisker

I Storfossen i Tanaelva tilspisser kampen om laksen seg.

Det var forrige torsdag konflikten mellom laksefiskerne på norsk og finsk side av elva nådde bristepunktet. Verst gikk det ut over svenske Bertil Eliasson. Ifølge avisen Finnmarken ble han påkjørt av en finsk elvebåt, slik at han datt og slo hendene til blods.

Spent stemning

Fiskerne som fisker fra land i området hevder at de finske båtfiskerne prøver å presse dem bort. Karasjokmannen Jan Gunnar Furuly forteller til Finnmarken at det har vært en spent stemning mellom fiskerne de siste dagene. Finlenderne rodde med båtene sine tett inne ved land på norsk side, og hindret dermed fiskerene å fiske fra land.

- Det var slett ikke mulig å fiske. Opptil tre båter stod bakkende midt i stryket rett ved land i lang tid, forteller Furuly.

Provosert

I irritasjon kastet Karasjokmannen flua si over fiskesnøret til finlenderne.

- Da ble de rasende og kjørter båten opp på land kloss inntil meg. Bertil ble truffet og ramlet. Bare sekunder etter kom det til tre nye båter fra finsk side. I alt var det syv til åtte truende finlendere rundt meg, sier Furuly.

Varsler tiltak

Konflikten mellom fiskerne er blitt så stor at politiet nå griper inn. Lensmannen i Tana varsler nå tiltak for å roe ned situasjonen.

- Blant annet vil det ikke lenger bli akseptert med bruk av motor under båtfiske, sier lensmann Helge Samuelsen til Finnmarken.