NRK Meny
Normal

Vadsø fikk oljeleveranser for kun 200.000 kr

Nå gjøres det grep i Vadsø for å ta del i ringvirkningene fra petroleumsindustrien i Barentshavet.

Vadsø morgen

Næringslivet i Vadsø ønsker seg mer av ringvirkningene fra petroleumsindustrien som er på full fart østover i Barentshavet.

Foto: Erik M. Lieungh

Et nytt bedriftsnettverk ønsker å legge til rette for at også Vadsø-regionen kan ta del i den økte oljevirksomheten i Nord-Norge.

I 2012 ble det kun kjøpt leveranser til oljeindustrien for 200.000 kroner i Vadsø.

Det som leveres per nå, er som kaffepenger å regne, mener Torbjørn Hodne, som er prosjektleder for Finnmark-Varanger Leverandør og Kompetansenettverk. Han tror potensialet er betydelig.

– Skal du kunne bli med i dette olje- eller teknologieventyret, da må du begynne nå å forberede deg på det som kommer i fremtiden. Det krever ressurser og kunnskap, og det vil vårt nettverk bidra med. Spesielt for små bedrifter er det viktig, sier Hodne.

Meldte seg inn

Bedriftsnettverket skal kartlegge kompetansen bedriftene sitter på, og på den måten gjøre dem synlige for industrien. I tillegg skal bedriftene kvalifiseres for leveringskravene som finnes.

Hermetikken Næringshage er blant dem som allerede har meldt seg inn i nettverket. Daglig leder Mette Westlie har tro på planene.

– Vi trenger god faktainformasjon og god oversikt over hvilket næringsliv vi har, for at den skal bli benyttet av petroleumsindustrien. Og så trenger vi å styrke samarbeidet mellom oss, og da må vi vite om hverandre, sier hun.

Ser bedring

Også Kirkenes Næringshage jobber med lignende planer. Fungerende ordfører i Vadsø, Knut Busk, mener at samarbeid i regionen er viktig for å lykkes. Han innser at arbeidet mot oljeindustrien ikke har vært godt nok.

– Vi har helt sikkert ikke vært gode nok eller vært klar over kravene som stilles. Men jeg ser tendenser til at dette bedrer seg, og jeg er optimistisk for fremtiden, sier han.