NRK Meny
Normal

Professor på kollisjonskurs med norske myndigheter

Jussprofessor Peter Ørebech mener russiske restriksjoner mot Norge er ulovlig – i motsetning til hva norske myndigheter står for selv.

Norsk fiskeeksport står i fare for russiske restriksjoner

Professor Ørebechs uttalelser står i kontrast til hva norske myndigheter mener om sanksjoner innad i WTO.

Foto: Picasa / FHL/Ingunn A. Mæhlum

Jussprofessor Peter Ørebech sa til NRK tidligere torsdag at de russiske importrestriksjonene mot norske varer er ulovlige etter reglene i Verdens handelsorganisasjon WTO, og kan føre til at Russland mister medlemskapet i WTO.

Det står i kontrast til hva norske myndigheter mener, nemlig at politiske handelssanksjoner er i tråd med WTO-regelverket.

Som reaksjon på Ukraina-krisen innførte vestlige land restriksjoner på finanssektoren mot russiske borgere og selskaper.

Utenriksdepartementet uenig

Det ble i dag kjent at Russland at stopper import av norsk fisk som mottrekk til straffetiltakene som EU og USA har innført i forbindelse med konflikten i Ukraina.

Veslemøy Lothe Salvesen

Utenriksdepartementets kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen

Foto: Pressebilde/Utenriksdepartementet

– Det er norsk syn at de innførte sanksjonene ikke strider mot WTO-regelverket, sier Utenriksdepartementets kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen til ABC Nyheter.

Ifølge jusprofessor Ørebech har Norge anledning til å protestere mot importforbudet.

Sanksjonere med utestenging

– Hvis Russland nekter å forholde seg til en protest fra Norge, så vil Norge ha mulighet å bringe inn saken for et domstolsorgan i Verdens handelsorganisasjon. Der treffes det en avgjørelse om dette er lovlig eller ikke. Det avgjørende er hva som har motivert forbudet, sa Ørebech til NRK tidligere i dag.

Peter Ørebech

Jussprofessor Peter Ørebech

Hvis importvedtaket er ulovlig, men Russland nekter å oppheve det, kan det bli sanksjoner, mener han.

– I verste fall kan Russland bli ekskludert fra Verdens handelsorganisasjon, sier han.

USA har imidlertid opprettholdt en total blokade mot Cuba, et annet av WTOs medlemsland. USA har så langt beholdt medlemskapet.