NRK Meny
Normal

På hemmelig Senja-besøk med Secret Service

Han var for første gang i Norge, og valgte Hamn i Senja. Med på lasset hadde Hunter Biden, sønn til USAs visepresident, en håndfull politifolk fra Secret Service.

Hunter Biden Senja

Nå kan turiststedet Hamn legge enda en kjendis til i gjesteboken. Hunter Biden var nylig på besøk.

Foto: NRK/AP Photo

Hun er tydelig stolt for besøket, Kari Anne Fredriksen i turiststedet Hamn. Hun er medeier og ansvarlig for markedsarbeidet. Nøyaktig hvordan Biden- sønnen har fått vite om Hamn, vet hun ikke, eller vil ikke si. Som vertskap er hun tilbakeholden med å fortelle om besøket, annet enn at de var rundt femten personer, hadde godt vær og fikk fisk.

– Men det blir jo mye styr når vi får gjester på såpass høyt nivå, sier hun.

Det Fredriksen omtaler som styr, er et kraftig sikkerhetsopplegg med flere politifolk fra Secret service.

Lite informasjon om besøket

Hvorvidt norske myndigheter og politi var varslet og hadde noen rolle, får ikke NRK bekreftet.

Lensmannen på Finnsnes vil ikke kommentere om de kjente til besøket eller var der. I Utenriksdepartementet får NRK til svar at de ikke kjenner til noe Biden-besøk i Norge.

Hvem er så Hunter Biden? 45 år, juristutdannet og har en rekke framtredende verv i USA, blant annet leder han det amerikanske matvareprogrammet. På Senja skal han har vært med styret for det ukrainske energiselskapet Burisma Holding som han er styreleder for, en rolle det har vært en del presseoppslag rundt.

Turiststed i utvikling

Det tidligere fiskebruket og handelsstedet Hamn i Senja – fra 1990-tallet utviklet til et flott turiststed – har vunnet en rekke reiselivspriser. Hamn ligger under fjellet og på holmer med storhavet og solnedgangen rett ut. De opprinnelige bygningene som huset fiskemottak, butikk, postkontor, bolighus og redskapsbuer, er nesten alle gjenoppbygd etter to branner for noen år siden. Og så har Fredriksen-familien som kjøpte anlegget, utviklet stedet med leiligheter i sjøhus-stil.

Hamn ligger på veien til Gryllefjord og drives helårlig med mye kurs og konferanser i vintersesongen. De siste vintrene har hvalsafari og nordlysturisme økt besøkstallet i Hamn.

Dronning Sonja er blant de mer kjente som gjerne besøker Hamn.

– Vi har jo etter hvert hatt en del prominente gjester. Og av og til lurer vi på hvordan de finner Hamn i Senja. Men det er jo tydelig at vi har en del ambassadører der ute, sier Kari Anne Fredriksen.

Nå kan hun altså legge Hunter Biden til i gjesteboken.