NRK Meny
Normal

På grensen til forsvarlig

Forholdene på den gamle grensestasjonen på Storskog er så dårlig at de som jobber der får fysiske plager.

Grenseovergangen på Storskog

Storskog grensestasjon.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Den økte trafikken over Storskog har gjort lokalene altfor små, og sykefraværet blant de ansatte er nå nesten 13 prosent.

Nestleder i Politiets Fellesforbund Øst-Finnmark, grensekontrollør Bjørn Taraldsen sier forholdene er håpløse.

– Vi er helt på bristepunktet. I lang tid har vi klart å finne midlertidige løsninger, men nå går det ikke lenger, sier Taraldsen.

Det er spesielt luftkvalitet og garderobeforhold som gjør forholdene ved grensestasjonen uholdbare.

Stiger

Taraldsen forklarer at midlertidige løsninger og godt samarbeid til nå har gjort det mulig å gjøre jobben.

– Men nå ser vi at sykefraværet er stigende og slik forholdene er nå kan det også gå ut over det politifaglige. Det er ikke lett å utføre god kontroll når stasjonen er full av folk som skal passere grensen, sier han.

Det er planer om en ny grensestasjon, men så langt har den latt vente på seg. Nå er det også klart at den nye stasjonen kommer til å bli fryktelig dyr, fordi området den skal bygges må sikres for mulig udetonerte bomber fra 2. verdenskrig.

Samtidig har Forsvarsdepartementet fullfinansiert bygging av nye grensestasjoner til grensevakten, noe som har fått politimester i Øst-Finnmark, Ellen Katrine Hætta til å uttrykke sterk misnøye.

– Jeg blir flau over at det drøyer med en ny grensestasjon, uttalte hun da det tidligere i vår ble klart at de militære grensestasjonene ble tilført en bevilgning med 351 millioner kroner.