– Dette blir min andre jul der jeg er på diett, men i år er det litt strengere i og med at jeg veier maten min. Jeg har et frimåltid i uka, og det sparer jeg til julaften. Men det gjelder bare maten, så jeg må holde meg unna snop og kaker, sier Maria Berglund Bless (27).
I begynnelsen av 2012 begynte 27-åringen sitt nye liv. Hun skulle egentlig komme seg i form til sin første sommerferie på flere år. Maria begynte å trene og la om kostholdet litt.
– Jeg begynte med å ikke spise ferdigmat og posemat. Etter hvert så jeg at jeg fikk skikkelig fremgang og det hele ballet på seg, forteller hun.
Kostholdet nå består av rene kjøttprodukter, grønnsaker, frukt, bær og meieriprodukter. For tiden er hun på den såkalt biorytme-dietten. Det litt spesielle med denne dietten er at man har et jevnt inntak av proteiner dagen gjennom. Tidlig på dagen spiser man fett som energikilde, som erstattes av karbohydrater på kvelden. Og julen er intet unntak.
- Les også: Hvilken diett passer for deg?
- Les også:
– Det gikk greit i fjor. Utfordringen kommer når jeg er på jobb på sykehjemmet. Da kommer gjerne kakene og konfekten på bordet, men jeg må bare passe på å ikke bli for sulten, forteller hun.
Ønsker å konkurrere
Nå ønsker Maria Berglund Bless å konkurrere innen fitness. Hvilken gren har hun ikke bestemt seg for, men hun er villig til å ofre det som trengs.
- Les også:
– Å trene er ufattelig moro, og jeg blir veldig glad av det. Det er bedre å prøve og feile enn ikke å ha prøvd. Når da 70 prosent av fremgangen ligger i hva du spiser, er jeg nødt til å ta forholdsregler, forteller hun.
- Les også:
27-åringen innrømmer at den strenge dietten kan gi utfordringer i sosiale sammenhenger.
– Jeg prøver blant annet å overtale vennene mine til å heller kommer til meg hvis vi skal spise noe, så kan jeg lage noe sunt uten at de vet det. Det går også an å gjøre noe annet enn å spise, men hvis vi må det, foreslår jeg gjerne steder der jeg kan bestille for eksempel salat eller sushi.
Kan fort fornærme noen
Julen er høytid for store middager og selskaper.
– Det kan bli vanskelig å holde seg på diett i jula og romjula. Man blir invitert i selskaper og fristelsene er mange. I verste tilfeller kan man jo fornærme noen dersom man ikke spiser, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Ernæringssenteret på Universitetssykehuset Nord-Norge, Ida Rasmussen.
– For å komme seg gjennom julen er det viktig å være bestemt på å nå målet og holde fokus uten å la seg påvirke av andre. Jeg tror det går fint hvis man virkelig har et ønske om å følge dietten. Og så er det viktig å tilrettelegge ved for eksempel å handle inn den maten du skal ha selv, slik at du ikke står uten mat og må bryte dietten, fortsetter hun.
Viktig med støtte
Maria Berglund Bless har en taktikk for å unngå å gå på en smell.
– I jula skal jeg jobbe ganske mye, men dersom jeg skal i selskap så spiser jeg det jeg kan. I verste tilfelle tar jeg med meg egen mat.
– Og det går greit?
– Familien min respekterer valget mitt. Det betyr veldig mye for meg.
- Les også:
- Les også:
Ida Rasmussen mener at støtte fra dem rundt deg er veldig viktig for å kunne stå på diett gjennom høytiden.
– Det er mange mennesker som mener mye om kosthold og ernæring, og mange som gir veiledning uten å ha nødvendig kompetanse. Hvis folk rundt deg er veldig kritisk kan det fort oppstå diskusjoner. Er man ikke veldig sterk og selvsikker, er det lett å bli vippet av pinnen. Et godt matmiljø er nødvendig for å stå på diett, sier ernæringsfysiologen.
Dropper alkohol
I tillegg til mat, drikkes det også en del alkohol i julen. Maria er ikke særlig glad i å drikke, så det er ingen problemer for henne å holde seg unna juleøl og akevitt.
– Men det er en utfordring på julebord for eksempel. Da er det gjerne drikkepress, men jeg må bare stenge det ute. Heldigvis klarer jeg å ha det gøy uten alkohol.
– Ikke for alle
27-åringen er likevel klar på at den type diett hun er på ikke passer alle.
– Du må være veldig bestemt og tydelig på hva du vil for å kunne gjennomføre det, sier hun.
– Selv om jeg ikke er en ernæringsfysiolog eller ekspert, så tror jeg mange som kunne tatt små grep for et litt sunner kosthold. Det er jo mange sunne muligheter. Karbonadedeig i stedet for kjøttdeig, bruke kesam i stedet for rømme, og maten trenger ikke være kjedelig selv om den er sunn. Jeg har blitt veldig fink til å krydre maten.
Små grep for en sunnere juletid
Og det er mulig å ha et bra kosthold i juletida, uten å forsake den tradisjonelle julematen, skal en tro klinisk ernæringsfysiolog Ida Rasmussen.
- Les også:
- Les også:
– Julematen trenger ikke være usunn. Da jeg var ung spiste vi hele tiden, og var konstant mette gjennom hele høytiden. Holder man seg til måltidene, tar seg en klementin i stedet for en kake, og ikke overdriver mengden når man sitter til bords, skal det ikke være et problem å ha en sunn juletid, sier hun.