– Maten er jo fremdeles god. Selv om den er litt dårlig utenpå så er den jo fullt spiselig, sier Ingrid Elise Ingebrigtsen.
Hun sitter på skolekjøkkenet med en plastboks med bringebær. Kokk Erik Lindstrøm har akkurat vist elevene hvordan det går an å skjære bort den dårlige delen av bærene.
- Les også:
- Les også:
Stole på seg selv
Han vil lære dem hvordan de kan bruke sine egne sanser i stedet for datostemplinga for å vurdere om maten er spiselig eller ikke. For det er ikke alltid at de tegnene vi er vant til å se etter som virkelig betyr at maten er uspiselig.
– Flere syns bananer med brune flekker er ødelagt. Det er de ikke. De er bare søte, sier Jesper Sørbøe.
Nesten gratis
Med et budsjett på 3,50 kroner per barn hver dag, kan det være vanskelig å lage spennende mat. Erik Lindstrøm tar i bruk mat som har gått ut på dato, og får med seg en handlevogn om dagen fra lokalbutikken. Mat som butikken må kaste, men som er fullt ut spiselig.
Det er ikke bare økonomien skolekokken tenker på.
– Det er feil at denne maten må kastes. Jeg vil at barna skal forstå hva som er bra og ikke bra når det kommer til mat, sier Lindstrøm.
- Les også:
- Les også:
Snakk om holdninger
Fisk som ikke butikken kan selge lenger, dyppes i en blanding av mel, egg og knust corn flakes. Ungene får være med på tilbereding, og skryter av at resultatet blir verdens beste fiskepinner.
– I tillegg til at dette er god økonomi, så formidler det mange gode holdninger når det kommer til å ta vare på og ikke kaste mat, sier rektor Wenche Skallerud, som er svært fornøyd med skolekokken.
Se video fra Selnes skole: