NRK Meny
Normal

På denne skolen får elevene gourmetmat til 3,50 om dagen

Ved å ta i bruk mat som butikkene vil kaste, får ungene på Selnes skole varm lunsj til 3,50 dagen, og lærer masse om holdbarheten til maten.

skolekokk
Foto: Marita Bolle Andersen / NRK

– Maten er jo fremdeles god. Selv om den er litt dårlig utenpå så er den jo fullt spiselig, sier Ingrid Elise Ingebrigtsen.

Hun sitter på skolekjøkkenet med en plastboks med bringebær. Kokk Erik Lindstrøm har akkurat vist elevene hvordan det går an å skjære bort den dårlige delen av bærene.

Stole på seg selv

Han vil lære dem hvordan de kan bruke sine egne sanser i stedet for datostemplinga for å vurdere om maten er spiselig eller ikke. For det er ikke alltid at de tegnene vi er vant til å se etter som virkelig betyr at maten er uspiselig.

– Flere syns bananer med brune flekker er ødelagt. Det er de ikke. De er bare søte, sier Jesper Sørbøe.

Nesten gratis

Med et budsjett på 3,50 kroner per barn hver dag, kan det være vanskelig å lage spennende mat. Erik Lindstrøm tar i bruk mat som har gått ut på dato, og får med seg en handlevogn om dagen fra lokalbutikken. Mat som butikken må kaste, men som er fullt ut spiselig.

Det er ikke bare økonomien skolekokken tenker på.

– Det er feil at denne maten må kastes. Jeg vil at barna skal forstå hva som er bra og ikke bra når det kommer til mat, sier Lindstrøm.

Snakk om holdninger

Fisk som ikke butikken kan selge lenger, dyppes i en blanding av mel, egg og knust corn flakes. Ungene får være med på tilbereding, og skryter av at resultatet blir verdens beste fiskepinner.

– I tillegg til at dette er god økonomi, så formidler det mange gode holdninger når det kommer til å ta vare på og ikke kaste mat, sier rektor Wenche Skallerud, som er svært fornøyd med skolekokken.

Se video fra Selnes skole:

kokk henter mat fra butikk. danderer fruktfat, lage fiskepinner