På denne hytta kan du bo gratis i sommer

Har du litt tid til overs i sommer og kunne tenkt deg å passe på Troms Turlags hytter? Til gjengjeld får du gratis hytteopphold.

gappo

Gappohytta i Storfjord.

Foto: Linda Pedersen / NRK

I sommer ønsker Troms Turlag å vite hvor mange som besøker hyttene deres og betaler for seg.

For å få det til trenger de hytteverter. Derfor søker turlaget nå frivillige som kan tenke seg å tilbringe tid på hyttene deres rundt omkring i fylket.

Høyt forbruk

Mia Kanstad Kulseng fra turlagskontoret i Tromsø forteller nemlig at ting tyder på at ikke alle besøkende bruker å betale for seg.

Mia Kanstad Kulseng i Troms Turlag

Mia Kanstad Kulseng i Troms Turlag.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

– Vedforbruket og gassforbruket i hyttene viser at det kan hende at flere bruker hyttene enn hva vi ser fra besøksstatistikken vår. Men det vet vi jo ikke helt sikkert, fordi vi er ikke der. Det er det vi nå vil finne ut av, sier Kanstad Kulseng og legger til:

– Også er det fint å faktisk få møte gjestene.

Motivasjon for nybegynnere

Sommeren er høysesong for spesielt utenlandske hyttegjester, og ikke alle kjenner til turlagets tillitssystem. Kanstad Kulseng tror hyttevertene kan være med og bidra til at folk lærer seg hvordan det fungerer.

Dividalshytta Dividalshytta

Dividalshytta.

Foto: Per Roger Lauritzen / Den Norske Turistforening

Hun håper også at ordningen med hytteverter kan bidra til å få folk ut i fjellet.

– Hvis det er noen som allerede har tenkt seg på tur i sommer kan jo dette kanskje passe bra for dem. Eller så kan det jo gi motivasjon for dem som ikke har besøkt hyttene våre før, sier hun.

Flere hytter å ha hånd om

Turlaget ønsker at folk kan ta hånd om hytta de har ansvar for i flere dager i strekk. Har man god tid kan man også dekke et større område ved å forflytte seg fra en hytte til en annen etter noen dager.

– Det er ingen begrensninger på hvor lenge man er hyttevert, men vi ønsker å dele på det hvis mange har lyst til å være vert, sier Kanstad Kulseng.

Og så lang kan det se ut til at det blir en populær jobb. Siden turlaget slapp søknadsutlysningen mandag har flere allerede meldt interesse.