NRK Meny
Normal

På denne dagen for 75 år siden var Tromsø i sentrum

Historiker Fredrik Fagertun forteller om krigshistorien i domkirken søndag.

HMS Devonshire
Foto: Scanpix / NTB scanpix

Tromsø domskirke skal under søndagens gudstjeneste markere begivenhetene som skjedde i Ishavsbyen for 75 år siden, 7. juni 1940.

Historien om da skipet HMS Devonshire fraktet Kong Haakon VII, kronprins Olav og regjeringen fra Tromsø til England blir fortalt av historiker Fredrik Fagertun ved Universitetet i Tromsø.

Fredrik Fagertun

Fredrik Fagertun er historiker og leder for Institutt for historie og religionsvitenskap ved Universitetet i Tromsø–Norges arktiske universitet.

Foto: Torjer A. Olsen

– I mai og særlig siste del og begynnelsen av juni hadde kongen og regjeringen tilhold i Tromsø og særlig i området rundt, fordi de var redd for at Tromsø skulle bli et bombemål om de befant seg i byen. Mot slutten samlet de seg i større grad her, og det ble holdt flere statsråd på bispegården, forteller Fagertun til NRK.

Viktige beslutninger

Her ble de viktigste beslutningene tatt, som førte til at de bestemte seg for å dra til England.

HMS Devonshire

Kronprins Olav og Kong Haakon VII om bord på HMS Devonshire 7. juni 1940.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

– De besluttet å kapitulere militært overfor tyskerne, men ville føre kampen videre fra England. Det siste statsrådet før de reiste var på denne dagen for 75 år siden, sier han.

Tromsø i sentrum

Han håper så mange som mulig tar turen til Domkirken i dag for å overvære minnemarkeringen. Også fylkesmann Bård Pedersen, ordfører Jens Johan Hjort og biskop Olav Øygard vil være til stede.

– Det er en spesiell dag. Det er 75 år siden Tromsø var i sentrum nasjonalt og internasjonalt, sier Fagertun til NRK.

– Klokka på den engelske krysseren står til daglig i Rådhuset, men er med på gudstjenesten for å symbolisere og markere denne dagen, forteller Sokneprest i Domkirken, Kjell Y. Riise.