NRK Meny
Normal

– De gjør forskjell på folk, om vi går i grønt eller ikke

Da Forsvaret skulle kvitte seg med overtallige offiserer fikk de lukrative sluttpakker. Nå risikerer renholderne å stå på bar bakke når Forsvarbygg skal erstatte dem med et privat renholdsfirma.

Garnisonen i Porsanger. Skilt ved inngangspartiet.

Renholdere ved Garnison Porsanger føler seg forskjellsbehandlet. Får ikke samme avgangspakker som offiserer.

Foto: Piera Balto / NRK

– Det er dessverre forskjell på folk. Om vi går i grønt eller ikke, sier Sidsel Grøtte, som er serviceansvarlig for renholderne på Garnisonen i Porsanger.

Sidsel Grøtte

Serviceansvarlig for renholderne på Garnisonen i Porsanger, mener dem blir behandlet annerledes en andre ansatte i forsvaret.

Foto: Privat

9. september fikk de vite at Forsvarsbygg skal kvitte seg med om lag 400 renholdere over hele landet. Fortsatt vet de ikke hva som skjer, men frykter å bli stående på bar bakke.

– Det ser ut som Forsvarsdepartementet nå skal prøve å slette det som kalles for overtallighetslønn. En ordning som har vært i flere år, sier Grøtte.

Offiserene fikk sluttpakker

Det står i grell kontrast til sluttpakketilbudene flere offiserer fikk da Forsvaret skulle bli mindre for noen år siden. Offiserene fikk forlate med redusert lønn fram til pensjonsalder, eller studiepakker med etterlønn.

At Forsvarsbygg skal kvitte seg med renholderne er det Forsvarsdepartementet som har bestemt. Men der vil ingen kommentere saken. I en e-post fra kommunikasjonsavdelingen blir NRK henvist til Forsvarsbygg fordi der ligger arbeidsgiveransvaret.

David Halvorsen direktør utleie ved forsvarsbygg

Direktør i Forsvarsbygg David Halvorsen sier dem bare følger oppdraget fra Forsvarsdepartementet.

Foto: Pressebilde

– Vi har fått et oppdrag fra Forsvarsdepartementet og vi er en konsekvensorganisasjon. Og vi gjennomfører de oppdrag vi har fått fra departementet, sier direktør i Forsvarsbygg, David Halvorsen.

Noen flere kommentarer får ikke NRK fra forsvarsbygg.

Vanskelig å være optimistisk

At de renholdsansatte nå er bekymret for å komme betydelig dårligere ut av omstillingsprosessene enn offiserene, ønsker heller ikke Halvorsen å kommentere.

Det er ikke store oppmuntringen for Sidsel Grøtte og de andre som ser arbeidsplassen forsvinne.

– Det er veldig vanskelig å være optimistisk, avslutter Grøtte.

Forsvarsdepartementet som har satt i gang omstillingsprosessen i Forsvarsbygg vil ikke kommentere saken.