NRK Meny
Normal

Overskudd for kraftselskap etter milliardskandale

Troms Krafts datterselskap i Sverige tjener nå penger etter milliardskandalen i Kraft og Kultur.

Troms Kraft

Troms Kraft ble påført et tap på nesten to milliarder kroner etter regnskapsjuks i datterselskapet Kraft og Kultur.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

Overskuddet i år blir på rundt 20 millioner kroner.

– Da har vi snudd underskuddet som egentlig har vært siden oppstarten i dette selskapet, til at vi nå går med gevinst i 2014. Prognosene sånn som det ser ut nå skal overskuddet være mellom 15 og 20 millioner svenske kroner, sier Jan Inge Johnsen.

Han er administrerende direktør i det som tidligere het Kraft og Kultur, men som nå har fått navnet Nordic Green Energy med hovedkontor i Stockholm.

– Eierne får bestemme hva som skjer i framtiden

Troms Kraft ble påført et tap på nesten to milliarder kroner etter regnskapsjuks i datterselskapet Kraft og Kultur. To av sjefene i Sverige er tiltalt for grovt bedrageri.

– De tre siste årene har vi bygget verdier for Tromsø kommune og Troms fylkeskommune. Så får eierne gjennom sin strategi bestemme om dem skal være i Sverige og Finland i framtiden, sier Johnsen til NRK.

Siden skandalen ble oppdaget, er det foretatt en kraftig opprydning i selskapet.

– Blir påminnet støtt og stadig om det gamle

Jan Inge Johnsen i Nordic Green Energy sier at selskapet i dag har 65 000 privatkunder, og har i tillegg leveranser til 300 kommuner og bedrifter i Sverige og Finland.

– Vi sliter i liten grad med den gamle historikken når vi er ute i markedet. Internt blir vi påminnet støtt og stadig om det gamle, men vi har jobbet siden slutten av 2011 med å bygge et nytt selskap, forteller Johnsen.

Samtidig strir selskapet fortsatt med noen ulønnsomme kontrakter om kraftleveranser som ble inngått tidligere.