Hopp til innhold

Overlege trosser frykt for represalier

En av overlegene på Hammerfest sykehus som har anklaget Helse Finnmark for manipulering med ventelister – snakker nå ut til NRK.

Houman Charani

NRK møter overlege Houman Charani på flyplassen på vei til Oslo for å delta i Debatten på NRK1.

Foto: Kai-Erik Bull

Overlege ved ortopedisk avdeling ved Hammerfest sykehus, Houman Charani, er en av fem leger som har sendt en bekymringsmelding til Helsetilsynet fordi de mener ventelistene ved sykehuset manipuleres.

Ingen av legene har villet uttale seg til NRK tidligere, fordi de har vært redde for represalier fra ledelsen i Helse Finnmark.

Nå har Charani imidlertid bestemt seg for å snakke ut om saken, og stiller derfor i programmet Debatten i NRK1 torsdag kveld klokken 21.40.

– Jeg håper at det ikke blir noen konsekvenser at jeg uttaler meg om saken. Men jeg frykter at det vil komme reaksjoner fra arbeidsgiver, sier Charani til NRK.

Håper det gagner pasientene

Houman Charani

Charani sier at selv om det bare er avdelingsoverlegen som har fått direkte munnkurv av ledelsen, har de vært redde for konsekvensene dersom de snakker i media.

Foto: KAi-Erik Bull

NRK møter overlege Houman Charani på flyplassen på vei til Oslo for å delta NRK-programmet.

– Når jeg nå velger å snakke offentlig om saken, er det fordi målet mitt er at dette skal gagne pasientene. Hvis utfallet blir at pasientene får den behandlingen de har krav på innenfor en frist som er forsvarlig, da er det verdt å ta diskusjonen, mener overlegen.

Charani sier at selv om det bare er avdelingsoverlegen som har fått direkte munnkurv av ledelsen, har de vært redde for konsekvensene dersom de snakker i media.

– Prinsipielt viktig sak

Bekymringsmeldingen som er sendt til Helsetilsynet ble omtalt i Finnmark Dagblad mandag. Kirurgene skriver der at de mener Helse Finnmark manipulerer operasjonsventelister for å spare penger.

– Vi mener dette er en prinsipielt viktig sak for våre pasienter. Før vi sendte bekymringsmeldingen håpet vi at ledelsen ville ta oss på alvor og at vi kunne løse saken internt, forteller Charani.

Uenigheten mellom legene og sykehusledelsen går på når pasientens rettigheter i sykehuskøen faktisk er innfridd.

Sykehuset regner nemlig at behandlingen er i gang så snart en pasient kommer inn til poliklinisk konsultasjon, selv om en operasjon er mange uker unna. På den måten kan fristen nærmest skyves ut i det uendelige, ifølge legene.

– Ikke uvanlig, ifølge forsker

En slik måte å registrere på er ganske vanlig i Norge, sier Olav Molven, førsteamanuensis og forsker på pasientrett ved Diakonhjemmets høgskole.

– Slik mister pasienten en garanti for når behandlingen skulle skje, sier Molven.

Han vil ikke spekulere i hva som er motivasjonen for at sykehusene gjør dette, men:

– Det som er klart er at det er mulig å spare penger på denne måten. Når de ordner seg slik at de ikke bryter behandlingsfristen, slipper de også å betale for at pasienten blir behandlet i utlandet, privat eller på andre måter, sier Molven.

– Manipulering av ventelister

– Det å kalle en poliklinisk vurdering for behandlingsstart, og dermed unndra seg fra å holde fristen, er manipulering av ventelister for å unngå kostnader som et fristbrudd medfører, hevder legene i bekymringsmeldingen.

I brevet til Fylkeslegen i Finnmark skriver legene at de frykter for pasientsikkerheten med dagens håndtering av ventelistene.

Klinikksjef ved Hammerfest sykehus, Vivi Brenden Bech, sier at hun ikke kjenner til at det manipuleres med ventelister ved sykehuset.

– Jeg forstår at legene varsler når de er bekymret i en sak. Vi er også bekymret over lange ventetider og fristbrudd. Det jobber vi kontinuerlig for å få ned, sier Brenden Bech.

Bekymringsmelding

De fem kirurgene ved ortopedisk avdeling har uttrykt sin bekymring til Helsetilsynet.

Turde ikke uttale seg til media

Etter at bekymringsmeldingen ble kjent har NRK forsøkt å få kirurgene i tale, men ingen har villet si noe offentlig før nå.

Grunnen til at ingen har villet snakke med media kom ifølge kilder på sykehuset av frykt for represalier fra ledelsen.

– Har ingenting å frykte

Vivi Brenden Beck

Klinikksjef ved Hammerfest sykehus Vivi Brenden Bech.

Foto: Vibeke Lund Pettersen / NRK

Ledelsen i Helse Finnmark, ved klinikksjef Vivi Brenden Bech, avviser at legene har noe å frykte, og sier til NRK torsdag at hun er glad at Charani stiller til debatt om saken.

– Det synes jeg er flott. Charani var en av legene vi selv hadde på listen over aktuelle kandidater da NRK kontaktet sykehuset, sier klinikksjefen.

– Har legene opptrådt illojalt?

– Nei, det er ikke illojalt å varsle. Men jeg skulle ønske at de hadde sendt meg en kopi av bekymringsmeldingen.

– Vil måten legene har gått ut på få noen konsekvenser?

– Nei, det vil det ikke få, avslutter Brenden Bech.

Helsetilsynet behandler nå saken, for å finne ut om Helse Finnmark bryter regelverket med hensyn til ventelistene.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark