Overgrepstiltalt: – Delvis skyldig

Da rettssaken mot den overgrepstiltalte mannen startet i Nord-Troms tingrett i dag, erkjente han seg delvis skyldig.

Rettssak overgrep

Mannens advokater, Ida Lejon og Thomas Hansen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Mannen er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot sin datter, og en annen svært ung jente. Ifølge hans forsvarer, advokat Ida Lejon, kommer han, i hovedsak, til å erkjenne straffskyld, når det gjelder tiltalepunktene som angår overgrep mot datteren. Etter rettens framdriftsplan, skal den tiltalte avgi forklaring onsdag formiddag.

Så godt som hele den første rettsdagen går med til å spille av dommeravhør med den ene fornærmede, tiltaltes datter. Av hensyn til datteren, skjer dette i lukket rett. Det vil si at bare rettens medlemmer, tiltalte, sakkyndige og advokater, får være til stede.

Nord-Troms tingrett
Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Svært grove overgrep

Overgrepene mot jenta skal ha skjedd fra hun var 6 til hun var 11 år. Politiet startet etterforskning etter tips fra SMISO, støttesenteret mot incest og overgrep, som hadde vært på skolebesøk i jentas klasse. SMISO kontaktet politiet og fortalte at det var grunn til å tro at et barn i Tromsø var utsatt for overgrep.

Politiets etterforskning resulterte i at jentas far ble siktet og varetektsfengslet.

Mannen er nå tiltalt for svært grove overgrep gjennom lang tid. Det er også funnet et stort antall filmer og bilder som mannen har tatt av overgrepene.

Dette materialet blir en viktig del av bevisene i saken som starter i tingretten tirsdag. Rettssaken varer i ei uke.

Strafferamma er fengsel i inntil 21 år. Statsadvokat Torstein Lindquister sier til NRK at det kan bli aktuelt med forvaringsdom.