NRK Meny
Normal

Over 6000 flyktninger gjennom slusen i Nord-Finland

Etter tre uker er flyktningeslusen i Nord-Finland fortsatt et yndet mål for asylsøkere. Lørdag ventes over 250 til slusen.

Flyktninger i Finland

Lange køer utenfor flyktningslusen i en gammel skole i den nordfinske grensebyen Torneå. De fleste reiser gjennom Sverige for å komme til slusen.

Foto: PANU POHJOLA / Afp

Over 6000 asylsøkere er registrert ved flyktningeslusen i den nordfinske grensebyen Torneå. Slusen åpnet for drøyt tre uker siden, inne i en gammel skole.

Fredag kom rundt 180 flyktninger til slusen, opplyser finsk politi i en pressemelding. Lørdag er over 250 ventet å ankomme slusen.

Den finske tollen fortsetter med skjerpet overvåkning på grensen mellom Nord-Sverige og Nord-Finland. Finsk forsvarspersonell bistår også politiet ved behov.

De fleste flyktningene som kommer til Torneå har reist gjennom Sverige.

Nektet innreise

Grense

Asylsøkerne blir registrert i slusen før de fraktes videre til asylmottak.

Foto: Copy Poliisi

– I forbindelse med den skjerpede overvåkningen ble fredag en person nektet innreise til Finland. Personen hadde ikke rett til å reise inn i landet, opplyser politiet.

Fra før er flere personer mistenkt for menneskesmugling, i forbindelse med flyktningstrømmen til Torneå.

Stengte mottak

Også fra Russland til Norge er flyktningstrømmen fortsatt økende. På Storskog i Sør-Varanger i Finnmark ble det satt dagsrekord fredag. 100 asylsøkere ble registrert, noe som er 30 flere enn forrige dagsrekord. De fleste er syrere.

Mottakene i Kirkenes er sprengt, og politiet har sin fulle hyre med å transportere flyktningene videre. Det går to fly sørover lørdag og to nye søndag, samtidig med daglige bussavganger.

Busslast til Fjellhallen

Busslast til Fjellhallen lørdag formiddag. Flyktninger flyttes fra hotell til Fjellhallen transittmottak, etter at UDI endelig har greid å få et større antall mennesker ut av Sør-Varanger kommune med fly til andre steder i landet.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Økt beredskap

Jens Bernhard Herstad

Politiadvokat Jens Bernhard Herstad sier politiet jobber på spreng med å ta unna flyktningene som kommer fra gjennom Russland til Kirkens.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Vi har plass til flyktningene, men det betinger at vi får fraktet dem som har ankommet tidligere, videre, sa politiadvokat Jens Bernhard Herstad til NRK fredag ettermiddag

Den voldsomme pågangen i Sør-Varanger gjør at Fylkesmannen har økt beredskapen. Fylkesmannen situasjonen og holder kontakt med nasjonale myndigheter.

En representant har reist til Kirkenes for å hjelpe til med å koordinere situasjonen, mens Fylkeslegen følger opp og overvåker helsesituasjonen i alle de berørte kommunene.

Syria-flyktninger på Storskog

900 flyktninger har kommet til Storskog i Sør-Varanger, de fleste av dem er syrere.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK